En el seu 25è aniversari, Greenpeace mostra els efectes del canvi climàtic que ja es manifesten a l'Estat espanyol



L'organització ecologista presenta l'informe La crisi del clima que recull les evidències del canvi climàtic en les diferents comunitats autònomes i el llibre 25 anys en acció que aglutina el seu treball al nostre país en aquest quart de segle. Greenpeace ha volgut destacar en el seu 25è aniversari a l'Estat espanyol la necessitat de fer front al problema mediambiental dels nostres dies: el canvi climàtic. Per aquest motiu ha presentat a l'Estació clima l'informe La crisi del clima. Evidències del canvi climàtic a Espanya en el qual es posa de manifest la urgència d'actuar per frenar l'escalfament global.

El treball mostra alguns exemples, científicament referenciats, dels efectes que el canvi climàtic ja està produint en els ecosistemes terrestres i marins, en els sectors productius i econòmics i en la salut i la qualitat de vida dels ciutadans. A més, ha presentat el llibre 25 anys en acció que recull prop de 300 accions de les que s'han realitzat en aquests anys al nostre país així com el treball desenvolupat en les seves campanyes.

Alguns dels efectes que es reflecteixen en l'informe són els següents:

L'Estat espanyol és un dels més vulnerables al canvi climàtic de tota la Unió Europea, l'augment de la temperatura de 1,5 º C registrat al nostre país en l'últim segle supera àmpliament la mitjana del continent (0,95 º C) i representa més del doble de la mitjana mundial (0,74 º C).
  • La pujada del nivell del mar està àmpliament documentada al nostre país. Les zones més vulnerables són el nord de la península (on s'ha registrat un augment d'entre 2 i 3 mil límetres a l'any en la segona meitat del segle XX) i de les Illes Canàries.
  • S'han identificat els escenaris de major risc: les glaceres pirinencs (que han perdut més del 80% en els últims anys), les platges i zones costaneres (que s'enfronten a un risc de retrocés de, com a mínim 15 metres), els aiguamolls i les llacunes litorals.
  • Els impactes en la flora i la fauna proliferen en tot el territori, des de les migracions altitudinals constatades en la Sierra de Guadarrama (Madrid) fins a les alteracions en el cicle reproductiu d'espècies o la presència d'espècies tropicals invasores a les Illes Canàries.
  • Els impactes en els sectors productius també són evidents. La tendència a la "africanització" del sud de la península ia la "mediterranización" del nord està provocant el desplaçament en latitud de molts cultius, afectant seriosament a les vinyes de tot el país, a la producció forestal en l'altiplà Nord oa la producció agrícola a Andalusia. L'onada de calor de 2003 va generar 810 milions d'euros en pèrdues en l'agricultura del país.
  • El turisme és un altre gran damnificat del canvi climàtic a Espanya. L'augment de les temperatures, la menor disponibilitat de recursos hídrics i les alteracions en el litoral afecten directament el turisme de platja i la disminució de les precipitacions en forma de neu que ja ha posat en escac a algunes estacions d'esquí del país, amenaça altres amb el tancament en menys d'una dècada.
  • La proliferació de fenòmens meteorològics extrems i catàstrofes naturals és un altre dels impactes del canvi climàtic constatat al nostre país. Espanya és un dels països d'Europa amb major mortalitat relacionada amb la calor i un dels principals emplaçaments del continent pel que fa a grans incendis forestals (serveixi d'exemple l'onada d'incendis ocorreguda a Galícia l'estiu de 2006). A més fenòmens com les inundacions generen importants pèrdues personals i materials: la mitjana anual de quanties pagades en concepte d'assegurança per inundacions en els darrers anys se situa entre els 50 i 100 milions d'euros.
  • Segons les últimes dades científiques, l'escenari en què ens trobem supera amb escreix qualsevol de les previsions anteriors i és evident que l'amenaça d'impactes irreversibles és molt més immediata del que haguéssim pogut imaginar, per la qual cosa és el moment d'actuar. "L'única manera d'impulsar les negociacions internacionals en matèria de clima és posar els diners sobre la taula. Els governs acaben de destinar al rescat dels bancs l'equivalent a un sopar de luxe setmanal per a cada ciutadà de la UE, el que Greenpeace els demana per al rescat del clima equival, en els mateixos termes, a un cafè ", ha declarat Aida Vila, responsable de la campanya de Canvi Climàtic i Energia de Greenpeace.
Per aquest motiu, l'organització demana al Govern que destini 2.700 milions d'euros a la lluita contra el canvi climàtic i que es comprometi a un acord de reducció d'emissions que ens permeti mantenir la temperatura global per sota dels 2 º C. Per assolir aquest objectiu, és necessari que els països desenvolupats assoleixin una reducció mínima d'emissions del 40% per a 2020 (prenent com a referència els nivells de 1990) i que els països en desenvolupament contribueixin a aquest esforç global moderant el seu creixement projectat d'emissions entre un 15 i un 30% per al 2020.