Girona recupera 133 nínxols abandonats a Palau, Santa Eugènia i Sant Daniel

L'Ajuntament de Girona ha recuperat 133 nínxols que havien quedat abandonats en els cementiris de Santa Eugènia, Sant Daniel i Palau. Són sepultures amb propietari desconegut o amb responsables que fa almenys cinc anys que s'han desentès de pagar la taxa de manteniment.
El procés per recuperar les sepultures va començar l'any passat. Inicialment eren 145 nínxols i
es va avisar de la possible expropiació enganxant avisos a les làpides concretes amb la intenció que si un familiar o amic del difunt veia l'alerta fes les gestions oportunes per evitar que el procés del consistori tirés endavant. De tots els avisats, dotze dels afectats van posar-se al dia del pagament i han sortit del procés d'expropiació iniciat per l'Ajuntament de Girona.
Els tres cementiris estan plens des de fa temps i no s'hi poden fer nous enterraments. Amb la mesura presa per l'Ajuntament de Girona s'aconseguirà alliberar alguns nínxols. Les restes que actualment hi ha a l'interior del nínxol es dipositaran en una fossa comuna.

Estudi de les sol·licituds
Un cop aquests espais quedin lliures i es rehabilitin els que estan malmesos, tornaran a estar disponibles per fer-hi enterraments. Com que el nombre de nínxols buits no seran il·limitats, les sol·licituds s'hauran d'anar estudiant una a una. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, que ha indicat que prioritzaran els aspectes sentimentals, com per exemple, quan s'hagi d'enterrar una persona que ja té familiars al mateix cementiri. D'aquesta manera, els familiars tindran els seus parents en un mateix equipament i no hauran de desplaçar-se per veure'n més d'un.
Enric Pardo ha indicat que paral·lelament s'ha intervingut per dignificar els tres equipaments. s'han ampliat els horaris de visita i s'ha millorat l'enjardinament dels espais.
Abans de fer-se el procés d'expropiació de nínxols abandonats d'aquests tres cementiris ja se'n va fer un al cementiri vell de la carrera de Sant Feliu de Guíxols. El procés va ser el mateix. Es va revisar quins no tenien propietaris coneguts o no estaven al dia de pagament des de feia anys i es van col·locar els avisos en cadascun. Es va fer, quan en aquests altres tres, per Tot Sants, quan moltes persones visiten els cementiris per recordar els seus familiars desapareguts. En aquest cas es va recuperar prop d'un miler de nínxols. Tenint en compte que els càlculs són de 250 enterraments cada any, l'equip de govern espera no haver de necessitar nous espais almenys fins d'aquí a set o vuit anys.


Font: Diari de Girona