Girona participa en un projecte europeu contra el canvi climàtic




El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo , s'ha desplaçat aquesta setmana a Reggio Emilia (Italia) per tal de signar l'acord de partenariat amb els altres socis del projecte. El projecte LIFE anomenat LAKS (LOCAL ACCOUNTABILITY FOR KYOTO GOALS) desenvoluparà una metodologia per avaluar els resultats de les polítiques locals envers el canvi climàtic.

El projecte és liderat per l’Ajuntament de Reggio Emilia i aquest ha fet la proposta a participar-hi a través d’un acord de partenariat. A més de l'Ajuntament de Girona, els altres ens que hi participen són els Ajuntaments de Padova (Itàlia), Bydgoszcz (Polònia) ARPA (Regional Agency for Prevention and Environment of Emilia Romagna). El projecte finalitzarà l’octubre de 2011.

Un cop aprovada la dotació econòmica per part de la Comunitat Europea (CE), avui s’ha aprovat l’acord de partenariat amb l’Ajuntament de Reggio Emilia. El cost total del projecte és de 1.034.758 € i les aportacions es fan a parts iguals entre el projecte Life i els altres ens. Les actuacions del projecte a realitzar a Girona sumen 217.460 €, dels quals Girona rebrà del beneficiari coordinador (l’Ajuntament de Reggio Emilia ) el 50%, 108.730 €.

L’Ajuntament de Girona participa de totes les accions del projecte i li pertoca liderar l’acció 6 que tracta d’aplicar localment el “sistema de rendició de comptes climàtics” d’acord amb la metodologia que es desenvoluparà conjuntament amb anterioritat.

El projecte s’emmarca dins l'estratègia de traslladar a les ciutats els objectius de la UE anomenats la triple 20 (20+20+20) que implica aconseguir pel 2020 un 20% de reducció de les emissions a través de l'eficiència energètica i un 20% d’implantació d'energies renovables.

Les principals actuacions que es duran a terme a Girona son:

- Aprovació del Pla Local de Mitigació i Adaptació al canvi climàtic. El projecte implica l’aprovació per part dels seus membres d'un pla que contingui les accions necessàries per donar compliment a escala local del compromís de la UE. Aquest Pla, a més de concretar totes les mesures energètiques, de gestió de residus i de mobilitat que es duran a terme (mitigació) per reduir les emissions que Girona produeix, també concretarà les mesures que s'adoptaran per adaptar el metabolisme de la ciutat a l'increment de temperatures i la disminució de la pluviometria que ja no es possible d'evitar i que segons el IPCC es xifra en un mínim de 4 graus a final de segle, i un descens del 20% de les pluges.

- Càlcul de les emissions amb efecte d’hivernacle. Es crearà una metodologia de càlcul de les emissions totals i per càpita a nivell local que sigui comparable entre diferents ciutats. En aquest aspecte Girona aporta la seva experiència doncs ja fa tres anys que Girona ve fent aquest càlcul anualment amb un resultat de gairebé 8 tones de CO2/any/hab. La metodologia haurà de resoldre com imputar la part proporcional d'emissions industrials i les derivades de la mobilitat. Aquesta metodologia serà proposada a la UE per estendre-la arreu del territori comunitari.

- Avaluació de l’impacte econòmic. S’avaluarà l'impacte econòmic i social dels efectes del canvi climàtic, del cost que tindrà el Pla aprovat i dels beneficis econòmics i socials que gràcies a ell s'obtindran.

- Auditoria i comparació amb les altres ciutats de les actuacions realitzades. Es compararan els resultats de les emissions per càpita de Girona amb la resta de ciutats, així com l’evolució en els anys successius per assegurar el compliment dels objectius de reducció.

El Pla i la metodologia de càlcul estaran finalitzats abans de la fi del 2010. L’Ajuntament de Girona també s’ha compromès a organitzar una conferència pública internacional al 2011 amb la finalitat de difondre els resultats del projecte i donar-los a conèixer a la ciutadania.