La coalició ICV-EUiA ha aprovat avui per àmplia majoria (155 vots a favor, 1 en contra i 5 abstencions) el seu programa electoral per les europees. La jornada programàtica ha tingut lloc a l´hotel Apolo de Barcelona, i ha comptat amb les intervencions del cap de llista de la coalició al Parlament Europeu i la candidata número 2, Raül Romeva i Núria Lozano.
Romeva defensa una altra Europa
Entre les 30 propostes d´ICV-EUiA per aquests eleccions euoropees, el candidat Raül Romeva ha destacat substituir el Pacte d´Estabilitat i Creixement de la UE per un "Green new Deal", un "nou acord social i ver contra la crisi, per l´ocupació plena i estable, els drets socials, la modernització ecològica, l´eficiència energètica i les infraestructures sostenibles", estendre el Salari Mínim a tots els països de la UE -que hauria de ser almenys el 60% del salari mitjà net de cada país-, democratitzar el Banc Central Europeu -modificant els seus objectius i amb l´elecció de la direcció i control per part del Parlament Europeu- i amb el compromís de la UE d´assolir una reducció de les emissions de CO2 del 40% a l´any 2025 (respecte de l´any 1990) i del 90% al 2050. El candidat de la coalició roig i verda també ha assegurat que continuarà lluitant per fer front a "qualsevol intent de revifar la directiva de les 65 hores laborals".
Tremosa, neoliberal
Romeva ha estat molt crític amb la dreta europea, especialment amb el candidat de CiU, Ramon Tremosa: "Diu que a la UE cal més mercat però el mercat ja el tenim, el que no tenim és l´Europa social, la persecució dels paradisos fiscals. La crisi econòmica ha estat provocada per la falta de regulació i pel neoliberalisme que representa Tremosa". Romeva ha recordat que les empreses estan tancant a la UE "tenint beneficis per obrir en altres parts del món per guanyar més, per això no cal més mercat, sinó més regulació".
Així, la candidata ha assenyalat com a enemic a batre la política neoliberal de la UE que, en nom de l´estratègia del Tractat de Lisboa, ha posat les persones al servei de l´economia i ha impulsat directives com la de les 65 hores “una agressió que hem pogut aturar”, la de Bolkenstein amb la mercantilització dels serveis públics, o l´anomenada de la Vergonya, iniciatives que empitjoren les condicions de vida dels treballadors.
Davant d´aquesta situació, Lozano ha cridat a encarar la realitat de la crisi de manera “clara i valenta”, una actitud que “ens defineix als homes i les dones d´ICV-EUiA, com el nostre treball quotidià al carrer, perquè estem al peu del canó, mobilitzant i defensant els drets laborals”.