Raul Romeva es va referir ahir a Vilanna a la necessitat que la Unió Europea faci una aposta ferma per les energies renovables.



l candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees, Raül Romeva, va proposar ahir des de Vilanna (Bescanó) l'establiment d'una Comunitat Europea de les Energies Renovables, en considerar que la qüestió energètica necessita "solucions globals" que passin per eliminar l'energia nuclear i obtenir el màxim d'energia a partir de fonts renovables.

Romeva va fer una compareixença amb la premsa a Vilanna, municipi de Bescanó, un dels llocs més representatius de la lluita contra la MAT. Acompanyat de la candidata empordanesa, Montse Escútia, i del coordinador d'ICV a les comarques gironines, va visitar la gegantina torre primera, ben a prop de la qual es construirà la subestació de la línia de 400.000 volts i la central de cicle combinat.


El candidat ecosocialista considera que les quotes establertes actualment en matèria d'energia sostenible (la fita d'un 20% d'estalvi energètic, un 20% de reducció de les emissions de CO2 i un 20% de producció d'energia a través de fonts renovables l'any 2020) són clarament insuficients. Romeva considera que es pot produir un 40% d'energia gràcies a fonts renovables, que el 20% d'estalvi energètic ha de ser realment vinculant (ara no ho és) i la reducció de CO2 pot ser del 90% l'any 2050.
Pel que fa a la línia de molt alta tensió (MAT), el candidat ecosocialista va lamentar que el projecte s'hagi realitzat sense tenir en compte l'opinió del territori afectat, i va criticar que no s'hagi fet un debat sobre el model energètic. També va recordar que l’impacta ambiental és important, de manera que aposten per soterrar-la al màxim. Per això, considera positiu que la Unió Europea doni diners per aquest soterrament, però també pensa les empreses que se'n beneficiaran (en aquest cas, Red Eléctrica Española) també n'han d'assumir els costos.

ICV-EUiA va fer ahir l'acte central a les comarques gironines, amb un sopar amb militants a l'hotel Ronda, amb la participació dels dos candidats a les llistes europees Montse Escutia i Raul Romeva que van recordar la importància d’aquestes eleccions, on ens juguem quin model de construcció europea volem, el de la dreta conservadora, creadora de la crisi o un model d’esquerra ecologista.