La portaveu d'ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Dolors Camats, ha manifestat el desacord de la seva formació davant el manteniment del finançament públic a les escoles d'elit que separen els nens i les nenes. Aquesta llei és capaç de deixar clar, perquè ho diu clarament en el text i està molt bé que ho digui, que en el nostre país no podem separar els nens i les nenes per raó de llengua però no és capaç de dir que no podem separar en el nostre sistema, finançat amb diners públics, els nens i les nenes per raons de sexe", ha denunciat Camats avui després de la signatura de l'informe de ponència que la comissió d'educació votarà el pròxim dijous a la tarda. "I creiem que això és tant evident i tant clar com que no els podem separar per llengua", ha afegit la portaveu de la coalició.
Camats ha fet aquesta reflexió en referència a la intervenció de la portaveu d'educació de CiU, Irene Rigau, que en la roda de premsa posterior a la reunió de la ponència d'avui ha admès que aquesta llei permet mantenir els concerts a les escoles que segreguen els nens i les nenes i que fins i tot les escoles públiques poden acabar separant per sexes l'alumnat en funció de qui governi. "Aquest no és un debat educatiu de la nostra comunitat educativa, no és un debat pedagògic, ningú parla d'aquest tema a excepció dels centres que fan aquesta opció i no respon a cap realitat ni cap demanda educativa i social catalana", ha denunciat Camats alhora que ha qualificat que la LEC "no és una llei de país" per aquestes qüestions.
En aquest sentit Camats ha titllat de contradictori, en referència a CiU, que s'aprovin "lleis d'igualtat estatals que obliguen que a les llistes electorals hi hagi una presència de dones o que obliguen que en el Parlament de Catalunya hi hagi presència de dones però que alhora en el Parlament no siguem capaç d'aprovar una llei que digui que no separaran els nens i les nenes per sexe".
La portaveu de la coalició a la cambra catalana ha explicat que quan ICV-EUiA va recolzar el PNE "ho varem fer perquè dibuixava un Servei Públic d'Educació que donava obligacions anàlogues a l'escola pública i concertada i que en contrapartida millorava el finançament de l'escola concertada en aquells aspectes que històricament era deficitària". "ICV-EUiA recolzava aquest dibuix del Servei Públic d'Educació perquè s'equiparaven en obligacions i en drets les públiques i les concertades", ha afegit Camats al mateix temps que ha advertit que aquesta llei "això no ho fa, no recull aquest mandat del Pacte Nacional per l'Educació".
En referència a la posició d'ICV-EUiA a la LOE, Camats ha explicat que la seva formació "va recolzar la LOE perquè establia un Servei Públic d'Educació i perquè deixava en diverses qüestions la possibilitat de la regulació a nivell nacional a Catalunya per definir els seus propis models educatius". "Aquest era un element positiu a nivell de l'Estat però no un element positiu a la llei catalana que si ha de tancar més temes i ha de poder definir un mode propi", ha dit Camats alhora que ha reitera que la llei catalana "això no ho fa".
Camats ha explicat que del centenar d'esmenes que ICV-EUiA va presentar en el tràmit de la ponència en el Parlament de Catalunya, 60 han estat transaccionades o acceptades, 10 retirades per motius de la negociació de temes que coincidien i que 30 esmenes que tenen a veure amb el cos central de la llei, el títol que fa referència al servei d'educació i el títol que fa referència al finançament i concessió de concerts, "les deixarem vives tant pel debat en comissió com en ple ja siguin esmenes pròpies o vots particulars en els que defensem que es mantingui el text original de la llei", ja que, segons Camats la llei està pitjor de quan va sortir del Govern.