Més de 1.000 manifestants a Girona aquest 1 de maig


Un miler de persones segons la Policia Local i 2.000 segons els sindicats- es van manifestar al migdia pels carrers del centre de Girona en un Primer de Maig marcat per l'increment de l'atur -xifrat en 76.400 persones a Girona- i els acomiadaments col·lectius en importants empreses de la demarcació.

En la manifestació va participar la coalició d'ICV-EUiA amb una pancarta que posava “treball de debò, salaris de debò”. En la pancarta es van poder veure en Joan Olóriz, la Núria Terés i l'Enric Pardo, els tres regidors que la coalició te a Girona.

La situació de crisi va fer incrementar la participació en la manifestació, tot i que de les principals empreses en crisi, només hi va haver una presència majoritària dels d'Aconda. Tant la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, com el seu homòleg de CCOO, Bartomeu Compte, van coincidir en assenyalar que els treballadors són les principals víctimes de la crisi.
La manifestació convocada per UGT i CCOO va sortir poc després de les 12 del migdia de la plaça Independència de Girona. Encapçalada per una pancarta en què es podia llegir el lema "Plantem cara a la crisi: Treball estable i protecció social", al llarg de la marxa es van poder veure pancartes de diferents col·lectius, com els de treballadors de l'Hospital de Palamós, una dels delegats sindicals del comerç, una altra de treballadors de Caprabo, o una del sector de la construcció reclamant que l'edat de jubilació se situés als 60 anys.
Un dels grups més nombrosos el formaven pràcticament 200 persones de la planta d'Aconda de Flaçà, amenaçada de tancament. També s'hi van poder veure alguns treballaodrs de Trety -dilluns se celebra un referèndum per votar el preacord per acomiadar 241 persones- i delegats sindicals d'empreses com Hutchinson o Comforsa, amb ERO's en marxa.

Aquesta ha estat una de les manifestacions amb major afluència de gent dels darrers anys a la ciutat de Girona. I és que la situació de crisi i l'amenaça de tancament d'algunes empreses de la demarcació han fet que treballadors, sindicalistes, polítics i societat en general surti al carrer per reclamar el dret al treball i també una major protecció per als ciutadans que queden sense feina.

Així ho ha demanat el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, que ha demanat a l'administració que doni unes bones cobertures als treballadors que queden a l'atur i ha remarcat que cal una renda mínima garantida. 'Avui els treballadors gironins han donat una resposta contundent davant la crisi', ha afirmat Compte que ha reivindicat la necessitat de crear 'treball estable i de qualitat'. 'Darrerament, amb crisi o sense, això sembla impossible però ho hem de seguir reclamant', ha afirmat.

La seva homònima a UGT, Dolors Bassa, ha lamentat les xifres d'atur de la demarcació –el 19%- i ha dit que mai s'havia viscut una situació similar. 'No es tracta de números sinó que darrera de les estadístiques hi ha noms i cognoms i hem de defensar els seus drets', ha manifestat Bassa.