Apagada global contra el canvi climàtic



Demà a dos quarts de nou del vespre, més de 2.750 ciutats de 84 països deixaran a les fosques els seus edificis més emblemàtics en un acció que s’emmarca en la campanya L’hora del planeta, promoguda per l’organització ecologista WWF/Adena. L’acció pretén conscienciar sobre els efectes de l’escalfament global i exigir als liders polítics que actuïn per controlar les emissions de diòxid de carboni (CO2) abans que sigui massa tard.

El 2009 és l’any del canvi climàtic. La cimera que al mes de desembre se celebrarà a Copenhaguen ha de marcar un abans i un després en la lluita contra el canvi climàtic. No solament ho reclamen els ecologistes i els experts, sinó que que això podria passar gràcies a l’arribada a la Casa Blanca de Barack Obama, que es mostra molt més disposat a assumir compromisos d’aquesta mena que no pas el seu antecessor, GeorgeBush. S’esperen tot de gestos al llarg de l’any que evidenciïn que la lluita contra els gasos d’efecte d’hivernacle són alguna cosa més que això, que gestos i una de les iniciatives que més ressò tindrà serà aquesta apagada global.

Des d’Auckland (Nova Zelanda) fins a Califòrnia (a la costa oest dels Estats Units), passant per Honolulu (Hawaii), i fins i tot més enllà, a Igiugig (Alaska), de manera esglaonada aniran entrant demà a la foscor. Els habitatges dels veïns que s’hi sumin, així com les empreses, apagaran el llum per adherir-se a la reclamació de polítiques efectives contra el canvi climàtic. Gràcies al recolzament que està tenint la iniciativa endegada per WWF/Adena, entre dos quarts de nou i dos quarts de deu del vespre s’apagaran els llums en indrets emblemàtics com la Torre Eiffel, a París; el Times Square, a Nova York; l’Sky Tower, a Auckland; el Crist Redemptor, a Rio de Janeiro, o l’Òpera de Sydney. Barcelona és fins ara l’única ciutat catalana que s’hi ha apuntat i entre els edificis que es quedaran a les fosques hi ha la Sagrada Família, la Pedrera i la Torre Agbar. A l’Estat espanyol hi ha 52 ciutats més apuntades.