En el ple de l’ajuntament, Joan Olòriz va asseverar que «el dret a decidir és irrenunciable»



L'Ajuntament de Girona va aprovar ahir la moció dels Deumil.cat, en què s'insta a la internacionalització del dret a decidir tenir un estat propi del poble català.

Els vots favorables van ser d’ICV-EUiA, ERC i CiU que feien majoria, El PSC finalment va optar per l'abstenció i va evitar així perdre la segona moció en gairebé tres dècades, després que dies abans de l'11 de setembre va perdre la que va permetre hissar l'estelada a la plaça de Catalunya. El PP es va quedar sol votant-hi en contra.

El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz va asseverar que «el dret a decidir és irrenunciable» i que «mai un estat pot ser una presó per a un poble, sinó que ha de ser un contracte entre iguals». Olòriz va posar en dubte que el PSOE opti per «l'Espanya plural» veient «com governen de maneres estranyes en altres nacions», en referència al País Basc i Navarra. Joan Olóriz, va indicar que la relació entre" l'Estat i Catalunya ha de ser un contracte entre iguals", però que "s'ha de poder tirar cap a un altre camí i que "l'Estat mai ha de ser una presó".

El plenari va aprovar dues mocions més, consensuades entre totes les forces municipals. Una d'aquestes feia referència a la defensa del manteniment de les festes del foc. L'altra, per demanar al Parlament que la sardana sigui "la Dansa Nacional de Catalunya".

Altres punts del ple van ser:

El primer punt s'aprovava l'acte de la sessió anterior.

El segon, es donava compte de sentències i decrets dictats i del decret de liquidació del pressupost de l'any 2008.

El tercer va servir per delegar a la Junta de Govern les competències del Ple per a l'exercici de la potestat sancionadora quan es cometin sancions greus en animals potencialment perillosos.

El quart punt va servir per aprovar inicialment un pla especial que servia per definir la reforma de la finca de Can Ferriol de la vall de Sant Daniel per convertir-lo en un negoci de turisme rural.

La resta ja van ser mocions, precs i preguntes.