Xerrada a Girona: "La crisi també té rostre de dona"


En el marc de la celebració del 8 de març, Dones amb Iniciativa de Girona va organitzar dimecres passat, a la Casa de Cultura, una xerrada-col·loqui sota el títol, "La crisi també té rostre de dona" en la que es va analitzar com està afectant la crisi a determinats col·lectius més vulnerables, com són les dones grans i les dones soles amb pocs recursos i amb càrregues familiars. Per parlar d'aquests dos temes vam convidar la Carme Bosch, Responsable de la Secretaria de la Dona i de la Federació de jubilats/des i pensionistes de CCOO i la Flora Riudaura, coordinadora del programa d'atenció a dones monoparentals de Càrites.
Durant la xerrada les dues convidades van exposar l'agreujament que la crisi està provocant sobre aquests col·lectius de dones. Dones grans que, amb pensiones míseres, no sols han de fer peripécies per sobreviure sinó que en alguns casos, han de mantenir als seus fills/es que estan quedant sense feina. En el cas de les dones monoparentals amb pocs recursos, moltes d'elles són nouvingudes que, fins ara, treballaven al servei domèstic però que amb la crisi han deixat de tenir feina i, en la majoria dels casos, al no tenir contracte, fa que es trobin sense feina i sense cap prestació d'atur per poder subsistir.
Un dels aspectes que es va destacar amb força durant la xerrada com una via a reforçar per tal d'ajudar aquestes dones a paliar els efectes de la crisi va ser el del treball comunitari, fortament extès a les societats llatinoamericanes. El treball comunitari fa que persones que viuen situacions difícils s'uneixin i s'impliquin en la recerca de solucions, treballant de forma conjunta per aconseguir-ho. No és casualitat que la majoria dels programes de treball comunitari existents a Amèrica Llatina siguin impulsats per dones, atès que són les principals afectades per situacions desfavorables. En situacions de crisi, on els Serveis Socials es troben amb escasetat de recursos per fer front a l'allau de persones necessitades d'ajuda, el treball comunitari esdevé una possible sortida i que en societats com la nostra cal impulsar.
La xerrada va estar presentada per Crisitna Andreu que va fer un breu repàs d'algunes de les propostes d'ICV per paliar els efectes de la crisi sobre el col·lectiu de dones i que han estat recollides en la moció preparada amb motiu del 8 de març: moció La Crisi també té rostre de dona