El 10% dels nous socis de Mifas són immigrants que s´han accidentat a Catalunya

El 10% dels nous socis que s'inscriuen a Mifas són immigrants que han patit o tenen alguna minusvalidesa causada per la duresa de la feina o d'algun accident laboral i que han tingut un cop arribats a Catalunya . Segons va explicar el president de l'entitat, Pere Tubert, cada any es fan socis unes 120 persones i des de fa dos any un 10% són persones d'origen extracomunitari. Per Mifas, aquests casos requereixen un doble treball ja que, a la tasca de formació i cerca de feina, s'hi afegeix la necessitat d'ensenyar la llengua i fomentar la seva integració.
Tubert explica que, normalment, les persones que arriben a Mifas tenen alguna mena de formació prèvia i que els poden recol·locar al mercat ordinari de feina. Ara bé, els immigrants que adquireixen una minusvalidesa procedeixen de feines poc qualificades i sovint tenen dificultats per entendre la llengua. "Són persones que procedeixen de sectors com la construcció i la pagesia i han fet feines molt dures", va detallar Tubert.
Per això, Mifas ha contractat un integrador social perquè, a banda de formar-los per treballar en algunes de les empreses que ha creat Mifas, puguin entendre l'idioma i s'integrin a la societat. L'entitat gestiona directament aparcaments a Girona i Salt i zones blaves a altres ciutats com la Bisbal, Banyoles, Cassà de la Selva, Llagostera, Girona i Salt, entre d'altres. Tubert ha explicat que, normalment, aquestes persones acaben treballant als aparcaments que són llocs de feina on poden aprendre millor a treballar-hi.

En Dembo i els seus pulmons
Un d'aquests casos és el d'en Dembo, un gambià de 49 anys, que té reconeguda una minusvalidesa respiratòria, ja que el 55% de l'òrgan no li funciona. La primera feina que va tenir va ser en una fàbrica de muntatges de Barcelona i també ha treballat en una empresa de senyalització viària on usaven productes de pintura molt forts. Després d'un any a l'atur, ara, i des de fa tres anys, treballa a l'aparcament que Mifas té a l'hospital Santa Caterina de Salt, lloc on està molt content perquè en ser una feina menys dura no nota tant el cansament provocat pels seus problemes respiratoris.
Mifas té 2.700 socis arreu de les comarques gironines i tots tenen una minusvalidesa física, ja que aquest és un requisit imprescindible per fer-se soci de l'entitat.
Font: Diari de Girona