La contaminació de l'aire mata a més de dos milions de persones cada any


Aproximadament la meitat de la població mundial viu en grans ciutats que dia a dia creixen i s'expandeixen, i generen uns nivells de contaminació que causen la mort prematura de més de dos milions de persones cada any, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per això, el lema del Dia Meteorològic Mundial que se celebra avui és 'El temps, el clima i l'aire que respirem', perquè la qualitat de l'aire que respirem és decisiva per a la salut humana però també per a qüestions tan importants com el clima, els cultius, els desastres naturals o el canvi climàtic.

Des de fa cinquanta-nou anys, cada 23 de març l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i la comunitat meteorològica global celebren aquest dia que serveix per a augmentar la col·laboració internacional, atenuar els desastres naturals i prevenir les malalties i danys a la salut o el medi ambient relacionats amb les condicions atmosfèriques.

En els últims decennis, qüestions com el creixement demogràfic, la major demanda energètica o el desenvolupament industrial han generat una emissió de gasos i partícules en tal quantitat que afecten a la salut humana i provoquen asma, càncer de pulmó, i malalties cardíaques, entre moltes altres afeccions.

Al costat del dany a la salut, la dolenta qualitat de l'aire afecta també a l'economia mundial, la seguretat alimentària, els recursos hídriccs i el desenvolupament sostenible al danyar plantes, cultius i ecosistemes.

Des dels anys cinquanta, la OMM treballa en la coordinació de les observacions i anàlisis de la composició atmosfèrica per a amidar el grau de gasos d'efecte hivernacle, aerosols i ozó que contaminen l'aire i afecten al clima.

El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), copatrocinat per l’OMM, autor del Quart Informe d'Avaluació que va rebre el Premio Nobel de la Pau en 2007, va arribar a la conclusió que el canvi climàtic és indiscutible i molt probablement es deu a l'augment de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle provocats per l'home.

El IPCC també va preveure un augment de la freqüència i intensitat de les inundacions, sequeres i altres fenòmens meteorològics i climàtics extrems com a conseqüència dels canvis en el clima, en particular les ones de calor que poden tenir efectes perjudicials per a la salut humana, accentuar la contaminació i propagar els incendis forestals i la desforestació.