`Les dones diem prou a la crisi´, lema d´ICV-EUiA pel 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora


La responsable de l´Àrea de la Dona d´EUiA i d´aquest àmbit en el grup parlamentari d´ICV-EUiA, Mercè Civit, va participar ahir al matí a la manifestació unitària amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. En declaracions als mitjans, la diputada ha explicat que el lema de la coalició enguany és ´Les dones diem prou a la crisi´. En aquest sentit, Civit ha dit que “les reivindicacions històriques per a superar la segregació en el mercat de treball, la discriminació laboral i salarial o la temporalitat, no poden quedar aturades per la crisi”. Per això ha considerat imprescindible la mobilització de les dones “perquè no hem de pagar la crisi”.

La diputada també ha destacat que la seva formació reclama polítiques per a la creació d´ocupació de qualitat, l´aplicació de la Llei d´Igualtat efectiva entre homes i dones a totes les empreses i la reducció de la jornada laboral, amb una nova organització del temps de treball que permeti harmonitzar vida personal i laboral. Així mateix, Civit ha exigit en nom de la seva formació que el Govern espanyol atorgui d´una vegada “el finançament necessari per a poder desplegar la llei de la dependència a Catalunya”, doncs això significarà “alliberar moltes dones de la càrrega individual de la cura de persones depenents, a més de creació d´ocupació”.

D´altra banda, Civit ha aprofitat aquest 8 de març per a referir-se als darrers moviments del Govern espanyol encaminats a modificar la llei d´avortament: “El PSOE no pensava modificar-la, si ara s´ho planteja ha estat gràcies a les mobilitzacions i les darreres campanyes d´autoinculpacions promogudes pel moviment feminista”, ha afirmat la diputada, qui ha confiat que s´aconsegueixi la despenalització i la normalització de la interrupció voluntària de l´embaràs dins de la xarxa pública. Civit ha acabat adreçant aquesta demanda al Govern del PSOE: “Que siguin valents i no es deixin pressionar per la dreta i l´església”.


Per la seva part l’eurodiputat Raül Romeva que també va assistir a la manifestació en commemoració del Dia Internacional de la Dona, va posar de rellevància les conseqüències que té aquesta crisi econòmica sobre tot en les dones treballadores. “Cal recordar que la crisi té un efecte molt directe i molt clar sobre les dones, sobre tot les dones que amb unes situacions espacialment complicades com són les dones immigrades o les dones que depenen fonamentalment dels ingressos que els hi proporcionen les parelles”.

Romeva ha manifestat que “en un dia com avui, cal posar sobre la taula la importància de reivindicar els drets de les dones i a favor de la igualtat d’oportunitats”. En el marc de la manifestació celebrada en homenatge al 8 de març, l’eurodiputat ha recordat que cal donar resposta als efectes que té la crisi sobre les dones perquè sinó “aquets esbornacs que hi ha entre els drets d’homes i dones seguirà augmentant”. Per això, Romeva ha declarat que cal afrontar el problema de manera “política i immediata”.

En aquest sentit, Romeva ha apostat clarament per les mesures d’incentivació, potenciant mecanismes no només perquè les dones s’incorporin a l’àmbit laboral sinó perquè els homes s’incorporin al mateix temps a l’àmbit privat. Romeva ha considerat “fonamental” assolir la conciliació sense perdre de vista la responsabilitat de l’home en les tasques pròpies de l’àmbit privat. “Si només aconseguim que les dones s’incorporin a l’àmbit laboral l’únic que estem fent és obligar-les a tenir una doble jornada laboral”. Per això, Romeva ha recalcat la necessitat de treballar ens els dos sentits, tant pel que fa a la inserció de la dona en el món laboral com en la inserció de l’home en l’àmbit privat.