Joan Olóriz "si hi ha pobresa, hi hem de conviure, no ho podem amagar".

Presentació de la memòria del Centre d'Acolliment i Serveis socials La Sopa de Girona

Al llarg de l'any 2008 hi ha hagut un increment d’àpats servits al Centre d'Acollida La Sopa de Girona. La directora del Centre, Rosa Angelats, i el tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olóriz, ho han vinculat directament a "la crisi econòmica", una situació que temen que farà que la demanda encara anirà en augment els propers mesos. Les persones que utilitzen el servei de menjador tenen una mitjana de temporalitat de tres mesos.
Inicialment el menjador era d'un sol torn per a 50 persones. Però la forta demanda ha provocat que a meitat de l'any es doblés el servei amb dos torns i actualment ja se serveixen 118 àpats. Durant l'any passat es van sevir un total de 54.771 àpats. El 85 per cent de beneficiaris han estat homes i la resta dones. A més, s'han fet 4.278 entrepans. A més 71 famílies (28 amb més de quatre membres) han rebut aliments de La Sopa.
Altres serveis que ofereix el Centre són les dutxes (han rebut una mitjana de vint usuaris), la bugaderia (diàriament sis persones l'utilitzen per rentar-se i assecar-se la roba) i la consigna (utilitzen aquest servei una mitjana de trenta persones que viuen al carrer i en casos excepcionals s'amplia la temporalitat).

El nombre de persones que dormen als carrers de Girona cada nit ha augmentat moltíssim en els darrers mesos. Si a l'any 2007 els Serveis socials atenien unes 80 persones , a l'any 2008 ja eren 149 i actualment la xifra ja arriba a unes 200 persones. Aquesta és la quantitat que l'equip de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona atén directament al carrer. De totes formes l'equip assegura que la situació «no causa alarma social» perquè es tracta de persones «gens violentes» i en molts casos «itinerants». Només en alguns casos, algun veí s'ha queixat perquè els sense sostre s'havien colat a dormir en alguna escala de veïns. Malgrat això, Olòriz considera que «si hi ha més pobresa cal conviure-hi i buscar mecanismes per trobar sortides a aquestes persones. Els sense sostre dormen on poden i en molts més llocs que els coneguts caixers. Zones més boscoses, espais de Sant Daniel, barraques abandonades o pisos buits són algunes de les opcions d'aquests ciutadans que viuen el carrer. El responsable de serveis socials destaca que moltes d'aquestes persones «són itinerants a la recerca de feina». Això suposa que es poden estar entre dos i tres mesos a la ciutat i si continuen sense feina opten per buscar treball en algun altre municipi.
Segons les dades de la memòria del Centre d'Acolliment i Serveis socials La Sopa de Girona, dels 149 atesos directament al carrer 51 tenen problemes de drogodependències (solen ser homes, d'entre 35 i 45 anys i sobretot depenenents de l'alcohol, però també n'hi ha enganxats a la cocaïna i l'heroïna). També hi ha 45 atesos amb patologies mentals i 53 casos més, que generalment són immigrants itinerants que busquen feina. Alguns d'aquests comencen amb petits consums d'alcohol i cànnabis i en alguns casos, de cocaïna.
El tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olóriz, va explicar que en gran part és culpa de "la crisi econòmica". "És la realitat i és amb el que hem de conviure", va assenyalar. A més va remarcar que "si hi ha pobresa, hi hem de conviure, no ho podem amagar". Molts dormen en caixers, a les hortes, en replans d'aparcaments o edificis o en bancs. Va assenyalar que intervé la policia o els serveis socials quan hi ha conflicte amb els veïns.
Aquestes persones no són ateses directament a La Sopa perquè normalment no volen o no compleixen els requisits d'intentar un procés d'inserció.

El Centre d'Acolliment La Sopa ha allotjat el 2008 un total de 1.204 persones, de les quals 100 eren dones, 1.086 eren homes i 18 menors. La directora del centre, Rosa Angelats, va esmentar que any rere any, les persones que arriben a la Sopa, són usuaris reincidents. ?L'any 2008 va haver-hi 653 persones que ja hi havien anat en el passat. Angelats, va explicar que hi ha hagut un augment important d'atencions a estrangers. Altres anys la xifra de forans rondava els 400 i els 550. El 2008, aquest col•lectiu ha representat el 67,77 per cent del total, que equivalen a 840 ?estrangers, la majoria del Marroc (377 casos), Algèria (88), Romania (67), Itàlia (30), Gàmbia (28) i Portugal (23).
La immsensa majoria de les atencions han estat de transeünts i persones immigrades sense documentació. Per Joan Olóriz és un tema preocupant. Solen ser persones que s'han quedat sense feina i, per tant, no tenen permís de treball, però sí de residència, i que tenen dificultats per trobar una altra feina.
També hi ha hagut 88 atencions a persones que estan fent un pla de treball personalitzat, acordat i pactat amb el centre. Angelats va indicar que d'aquesta tipologia hi ha hagut un descens important (del 44,3 per cent) respecte al 2007 "perquè ha augmentat la mitjana d'estada al Centre perquè la majoria de les persones ateses presentaven un desarrelament cronificat" que fa més difícil la intervenció i que necessitin més temps per recuperar-se.
Pel que fa a recursos d'urgència, s'han acollit tres famílies en l'habitació que es té per aquesta finalitat, amb cinc menors. També hi ha una habitació per a casos de maltractaments, on hi han passat quatre dones, amb set menors. Al llarg del 2008 també hi ha hagut tretze actuacions relacionades amb gent gran.

Addicions i trastorns
Pel que fa al programa d'atenció a la salut, s'han assistit 40 persones per addicions (el 73% per alcohol i el 99% eren homes, el 88% sense feina i el 77% espanyols). Pel que fa a trastorns mentals, s'han atès 43 persones la majoria per trastorn mental sever i per abús de substàncies tòxiques.
Finalment, als tres pisos d'inclusió social que té La Sopa, s'han atès 29 persones, que hi viuen amb l'objectiu d'aconseguir la plena inserció social. Onze han sortit aquest 2008. D'aquestes, 6 dones i tres homes han assolit el pla de treball fixat i dos han recaigut en l'alcohol.

Resum de dades de la memòria
Persones allotjades
1.204 persones. 1.086 homes, 100 dones i 18 menors.
Procedència
Un 69,77% de les persones ateses són estrangeres i 364 de nacionalitat espanyola.
Reincidència
De les persones allotjades, 653 dels casos són usuaris reincidents a La Sopa.
Pla de treball
88 persones en procés d'inserció.
Programa de carrer
S'han atès 149 persones el 2008, però ara se'n comptabilitzen unes 200 sense sostre.
Aliments
54.771 àpats, 4.278 entrepans i ajudes alimentàries per a 89 famílies.
54.771
àpats.
Un dels serveis bàsics de La Sopa és el servei de menjador que ofereix a les persones que precisen d'ajuda externa per garantir aliment cada dia. Al llarg del 2008 es van donar fins a 54.771 àpats i els usuaris acabaven utilitzant aquest servei uns tres mesos de mitjana. La crisi ha suposat que el centre repartís un total de 4.278 entrepans per cobrir situacions d'emergència o cobrir la demanda quan el menjador era ple. Destaca s'ha incrementat un 27% que serveis socials ha derivat al menjador social.