"El nivell d'acidesa dels mars està en el seu nivell més alt dels últims 500.000 anys", ha afegit la científica, que ha destacat que aquesta situació "pot tenir un impacte enorme en la seguretat alimentària", per la qual cosa ha subratllat que "és realment fonamental retallar les emissions de C02".
S'estima que al voltant d'un 50% del CO2 emès per la crema de combustibles fòssils durant els últims 200 anys ha estat absorbit pels mars, el que està alterant de manera significativa el pH (la mesura d'acidesa i alcalinitat) de l'aigua del mar. "Estic especialment preocupada per la supervivència dels ecosistemes marins que encara són productius i diversos", ha assenyalat Turley, tenint en compte que el problema s'aguditza durant aquest segle a causa de l'increment de la presència de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.
1. Fins a la meitat del diòxid de carboni (CO2) emès per la crema de combustibles fòssils durant els 200 darrers anys ha estat absorbida pels oceans del món
2. Absorbeix el CO2 a l'aigua de mar (H2O), forma àcid carbònic (H2CO3), i disminueix el nivell de pH de l'aigua i la fa més àcida
3. Això planteja la concentració d'ions d'hidrogen en l'aigua, els organismes i els límits de l'accés als ions de carbonat, que són necessaris per formar parts dures.
El problema és especialment greu en el cas dels crustacis i d'espècies com l'estrella de mar, que podria desaparèixer a finals del segle XXI, segons proves de laboratori, si es manté la tendència actual d'emissions contaminants.
Els oceanògrafs es refereixen al problema de l'acidesa dels oceans com "l'altre problema relacionat amb el C02", que fins fa poc temps apareixia relacionat només amb la contaminació atmosfèrica.
"El 2004 —recorda Turley—vaig fer una cerca a Google sobre el tema de l'acidificació dels oceans i hi vaig trobar 17 resultats. Ara en surten centenars de milers. Hi ha moltes més evidències que demostren que aquest és un problema no només per al futur, sinó també per al present."
Font: Ecodiari