Les escoles de la ciutat: un present de qualitat,un futur prometedor

Núria Terés i Bonet, Regidora d'Educació a l'Ajuntament de Girona

Durant aquesta setmana i la vinent, moltes famílies de la nostra ciutat estan exercint un dret i un deure : escolaritzar els seus fills i filles per primera vegada al sistema educatiu (P3) o bé al 1r curs d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO). Amb molta probabilitat les setmanes precedents han estat ben ocupades amb la recerca d’arguments per prendre la millor opció.

Al mateix temps, la ciutat també ha estat preparant l’inici d’una nova campanya de preinscripció: ajustant l’oferta de places escolars al padró, detectant l’alumnat amb necessitats educatives per establir una reserva igual per a totes les aules de P3 de la ciutat, estudiant els creixements de nous grups, preveient la distribució de l’alumnat nouvingut, ... Ajuntament i Departament d’Educació treballem coordinadament per planificar i preparar els centres educatius per a l’inici del curs 2009-2010.

L’Ajuntament, com cada any, hem editat el llibret informatiu amb les dades de les escoles i Instituts de Girona. Les famílies de l’alumnat que farà P3 l’han rebut a casa seva amb una carta meva que els informava de la nova zonificació escolar, dels centres educatius que els corresponen pel fet de viure en la zona, de la importància de triar una escola de barri i els animava a visitar-los. Els centres educatius fa setmanes que estan atenent moltes famílies que s’acosten a informar-se, orientar-se i visitar les instal·lacions en reunions informatives i jornades de portes obertes.

Una de les grans novetats d’aquest any és la nova zonificació escolar que iguala Primària i Secundària en 3 zones de característiques similars entre elles i permet establir itineraris 0-18. Un altra és el desenvolupament del programa “Donem la volta a les escoles” que, en alguns centres educatius, promou projectes de qualitat per tal que incorporin tota la diversitat de l’alumnat del seu barri.

La singularització de moltes les escoles de la ciutat amb projectes innovadors, els equips de mestres i professorat amb el seu compromís i excel·lent professionalitat, les AMPAs dinàmiques i generoses, els Plans comunitaris i educatius “Integrant accions” i “Educació i convivència”, la magnífica oferta de recursos i programes educatius, la formació professional i la connexió amb el treball, ... configuren una proposta educativa de gran nivell, que fa de Girona una ciutat educadora que treballa ferma i decididament per l’èxit escolar i la cohesió social.

És cert que encara tenim per davant reptes nous, altres de fa molts anys: reequilibrar la composició social, assolir majors nivells d’èxit escolar, reduir l’absentisme i l’abandonament escolar, millorar els edificis escolars, fer una oferta de ciutat dels menjadors escolars, l’accés segur a totes les escoles, la incorporació de les noves tecnologies en les noves maneres d’aprendre,... Però no desdiuen el bon nivell educatiu que ofereix la ciutat.

I us ho puc dir de primera mà, ja que des de que sóc regidora d’educació, he visitat totes les escoles i instituts de la ciutat. Tingueu confiança, que l’oferta educativa de l’escola pública, complementada per l’escola concertada, és digne i de qualitat a tota la ciutat. I desitjo que les famílies feu un bon equip educatiu amb els mestres i professorat per a que els vostres fills i filles participin d’una molt bona educació i un futur prometedor com a ciutadans del món.

Article publicat a El Punt