Reconeixement unànime de la cultura a Pepe Rubianes

El funeral es farà avui a migdia a Barcelona

Al tanatori Sancho de Ávila de Barcelona se celebrarà avui a dos quarts de dues el funeral per l'actor i director teatral Pepe Rubianes, mort ahir d'un càncer de pulmó. Pel tanatori han passat molts dels amics i companys de professió, que han recordat la seva llibertat a l'hora de fer humor. A Rubianes, nascut a Vilagarcía de Arousa (Galícia) el 1947 (vídeo), li van diagnosticar un càncer l'abril de l'any passat i va deixar temporalment l'escenari.

José Rubianes Alegret, més conegut per Pepe Rubianes, va néixer a Vilagarcía de Arousa (Galícia) el 2 de setembre del 1947, però de ben petit va anar a viure a Barcelona. Artísticament, s'havia especialitzat en mim, monòleg i comèdia, i sempre s'havia destacat per la ironia, un àcid sentit de l'humor i una incontenible xerrameca, farcida de paraulotes.

Estudiant dret a la Universitat de Barcelona va començar a familiaritzar-se amb els escenaris vinculats a grups de teatre universitari. Més endavant, a partir del 1977, va treballar professionalment en obres de Dagoll Dagom ('No hablaré en clase' i 'Antaviana') i els Joglars ('Operación Ubú').

L'any 1981 va emprendre el seu camí en solitari amb l'estrena de l'espectacle 'Pay-Pay', que va representar durant tres anys. El 1984 va estrenar la seva segona obra, 'Ño'. Tres anys més tard va estrenar 'Sin palabras' i el 1988 'En resumidas cuentas...', antologia dels millors moments dels seus tres primers espectacles. Amb l'estrena de 'Scumm!' (1992) es va consolidar com un dels monologuistes més reconeguts. A més, durant la dècada del 1990 va començar a col·laborar amb mitjans de comunicació, i això li va atorgar una gran popularitat. El 1995 va estrenar a Barcelona l'espectacle 'Rubianes: 15 años', que va aplegar els millors fragments dels seus espectacles en solitari des del 1980. El 1997 va estrenar 'Rubianes, solamente', l'espectacle de l'actor amb més èxit, que va representar fins el 2006. Aquell mateix any, aprofitant que se celebrava el setantè aniversari de Federico García Lorca, va estrenar l'espectacle 'Lorca eran todos'.

El gener del 2008 va presentar el seu últim espectacle, 'La sonrisa etíope', que va interpretar fins a l'abril, quan li van diagnosticar un càncer de pulmó. Va cancel·lar immediatament les funcions previstes del Club Capitol i la ronda de més de seixanta actuacions que havia de fer l'estiu passat.

Tot i haver anul·lat les actuacions de la seva última obra, Rubianes va participar en el muntatge musical de l'obra del Tricicle 'Monty Python's Spamalot' amagat darrere la veu en off de Déu. Rubianes va enregistrar el juliol de l'any passat les seves intervencions en l'obra, que encara es representa al Teatre Victòria de Barcelona.

El reconeixement

L'any 1998 Rubianes va ser guardonat amb el Premi Especial de la Crítica pels quinze anys; el 1999 amb el Premi San Miguel del Patronat de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i amb el Premi d'Honor FAD Sebastià Gash. El 2006 li van donar el premi Gat Perich per la seva trajectòria.

Polèmiques declaracions sobre la unitat d'Espanya

Al principi del 2006, Rubianes va ser objecte de polèmica per una intervenció (vídeo) al programa 'El club' de TV3. Va parlar de la unitat d'Espanya amb improperis i un llenguatge groller. Per aquest motiu fou objecte d'una querella i d'una acusació cursada per la fiscalia de l'estat. Tot i que el maig del 2007 la jutgessa de Sant Feliu de Llobregat va arxivar la causa perquè va considerar que les paraules eren sobre una idea d'Espanya i no del concepte nació, el juny passat l'Audiència de Barcelona va ordenar d'obrir-li un judici oral.

Font: Vilaweb