CiU, Israel i Palestina


El conflicte de Palestina és una qüestió incòmoda per a una part del catalanisme. L'origen es troba en l'admiració d'alguns sectors nacionalistes pel que va representar el naixement d'un estat, Israel, sense haver qüestionat el cost social que comportava. En algun cas, aquesta admiració va quedar petrificada, com la d'alguns comunistes ortodoxos que s'emmirallaven en l'antiga Unió Soviètica sense voler acceptar que s'havia convertit en una dictadura opressora.

En aquest context cal situar algunes actuacions de CiU. Felip Puig va desqualificar la presència del conseller Joan Saura a la manifestació del 10 de gener a Barcelona, amb l'argument que comprometia les relacions amb Israel i la comunitat jueva i que Saura «va avalar disturbis i proclames terroristes». La memòria en política acostuma a ser feble: si repassem les hemeroteques ens trobarem que els diaris del 16 de febrer del 2003 mostren una fotografia en la qual el conseller en cap del govern de la Generalitat, Artur Mas, participa al costat de Joan Saura, sota una pancarta d'Aturem la Guerra, en la manifestació contra la intervenció dels EUA a l'Iraq. S'hi pot llegir que en la manifestació es van exhibir pancartes que qualificaven l'estat d'Israel «d'assassí». Es veu que la participació de tot un conseller en cap en aquella manifestació no comprometia les relacions amb la primera potència mundial, els Estats Units, i que les pancartes contra Israel no dificultaven les relacions amb aquest país ni amb la comunitat jueva. L'oblit d'aquest precedent i d'altres tan sols s'explica per dos motius: perquè la manifestació era a favor de Palestina i perquè el conseller que es manifestava era Joan Saura.

I el joc dels disbarats ha continuat amb les crítiques a la commemoració de l'Holocaust. Tot i que s'ha explicat que es pot condemnar alhora la matança de 1.300 persones a Gaza i l'Holocaust que va patir el poble jueu, CiU va tornar a desqualificar el govern. Artur Mas va acusar la Generalitat d'atorgar poca importància als actes commemoratius i d'abordar-los de forma frívola. Curiosament, Artur Mas no va trobar cap espai a l'agenda per assistir-hi. Però encara més: el govern de la Generalitat mai no va commemorar l'Holocaust durant els vint-i-tres anys que va governar CiU, ni cap conseller de la Generalitat va visitar durant aquell període cap camp d'extermini nazi, malgrat que hi van morir, al costat de jueus, gitanos i homosexuals, centenars de republicans catalans. El primer conseller de la Generalitat que va visitar els camps va ser Joan Saura, l'any 2005. I el primer acte per recordar l'Holocaust organitzat pel govern tingué lloc l'any 2006, impulsat pel departament que dirigeix Saura.

L'espectacle de manipulació protagonitzat per CiU en una qüestió tan sensible com la palestina ens mostra la pitjor cara de la política.

jaume bosch President del Grup parlamentari ICV-EUiA