PSC, ERC i ICV-EUiA declaren “el caràcter cultural i tradicional” de festes com la Patum de Berga



La ponència encarregada que fer les tasques de redacció de la Llei d’Espectacles de Catalunya ha aprovat avui al parlament una esmena transaccionada pels tres grups que donen suport al Govern i també pel principal partit de l’oposició que estableix, “per primera vegada, en una llei del Parlament de Catalunya, el caràcter cultural i tradicional de festes com al Patum de Berga i dels correfocs i activitats similars.

Pel diputat d’ICV-EUiA encarregat d’aquesta llei, Jaume Bosch, “la llei catalana no pot evitar la regulació de la Directiva europea i la normativa estatal però si que reconeix per primera vegada el caràcter tradicional i cultural d’aquest tipus de festes”. D’aquesta manera “es blinda la Patum i els correfocs de les possibles conseqüències de la regulació de l’Estat en l’aplicació de la Directiva europea sobre la posada en el mercat d’articles pirotècnics (2007/23/CE).

L’esmena transaccionada i que té el suport del PSC, ERC, ICV-EUiA i també de CiU estableix que “els correfocs, grups de foc i cercaviles i altres espectacles i festes amb foc i pirotècnia de caràcter popular i àmplia representació i tradició en les activitat de la cultura tradicional catalana i que avui formen part del nostre patrimoni social i cultural immaterial es regeixen per aquesta llei per la normativa sectorial en la matèria”.

Bosch ha indicat que “aquest fet permetrà aplicar-li a aquest tipus de festes el tractament excepcional que la Directiva europea preveu per les activitats culturals i tradicionals i evitarà que l’estat pogués negar-li aquest caràcter” en la regulació que ara s’ha de posar en marxa de l’executiu espanyol.

Bosch ha destacat que la transacció “compta amb el vist-i-plau del Departament que impulsa el projecte de llei, el d’Interior, i que amb el suports dels quatre grups garanteix la seva aprovació pel Ple del Parlament el proper mes d’abril”. En aquest sentit el diputat ha celebrat que el Parlament “es faci ressó de les peticions expressades per les colles de diables i altres grups culturals així com per nombrosos ajuntaments”.