L'escalfament de les regions polars és molt important i ja afecta els corrents marins dels oceans



El canvi climàtic és encara més greu del que es creia, segons les noves proves aportades per la major investigació internacional dels últims cinquanta anys en les regions polars, que són els autèntics baròmetres del fenomen de l'escalfament de la Terra.
Durant dos anys, des del març del 2007 fins avui, uns 10.000 científics de més de 60 països van portar a terme l'anomenat Any Polar Internacional (API), una campanya d'investigacions científiques intensives a l'Àrtic i l'Antàrtida.
Segons el científic espanyol Jerónimo López Martínez, «l'impacte de la situació en els pols es transmet a tot el planeta, i en aquests dos anys s'ha constatat que el grau de l'escalfament, de reculada del gel i de pèrdua de massa, fins i tot en les capes profundes, és molt més important del que es creia».
Les conclusions de l'API destaquen que l'escalfament a l'Antàrtida està molt més estès del que es pensava i que el gel de Groenlàndia es fon cada vegada amb més rapidesa, fet que afecta tant la vida humana com la vida animal i vegetal de l'Àrtic i la circulació oceànica i atmosfèrica mundial. Segons aquest informe: «Sembla segur que tant el mantell de gel de Groenlàndia com el de l'Antàrtida estan perdent massa i, en conseqüència, elevant el nivell del mar, i que el gel de Groenlàndia s'està perdent cada vegada més ràpidament.» Precisament l'elevació del nivell del mar és una de les manifestacions del canvi climàtic que més preocupen els experts, per les greus conseqüències que pot tenir per a alguns països i illes. Les conclusions superen en gravetat fins i tot algunes dades del Grup Intergovernamental contra el Canvi Climàtic (GICC), guardonat amb el premi Nobel.




Font: El Punt