Es duplica el nombre d’usuaris de la xarxa de deixalleries

El regidor de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Enric Pardo, dins de la Campanya Girona Tria, va valorar les dades anuals de recollida i ús de les deixalleries.

El regidor va explicar que durant l'any 2008 es va doblar el nombre d'usuaris de les deixalleries de Mas Xirgu, del Pla d'en Xuncla de Sarrià i de les deixalleries mòbils que s'instal·len als barris de Girona. Fins a 9.370 ciutadans les van utilitzar. Si el recompte es fa per visites, destaquen les prop de 23.000 que es van fer a la deixalleria de Mas Xirgu. Del total, 20.200 eren de particulars per portar qualsevol tipus de residu i 2.764 eren d'empreses. També van tenir un bon funcionament les dues deixalleries mòbils de Girona, que van rebre prop de 7.900 visites. La deixalleria de Sarrià, pensada per cobrir les necessitats d'aquest municipi, Sant Julià de Ramis i els barris del sector nord de Girona, només va rebre 1.641 visites. Pardo atribueix aquesta baixa xifra al desconeixement de molts ciutadans de l'existència d'una nova deixalleria de la qual també es pot fer ús de manera normalitzada. En les deixalleries fixes, la runa és el principal residu que hi porten empreses i ciutadans, ja que suposa gairebé un terç del total de residus. Just al darrere, amb un 25% del total, s'hi situen els mobles vells i els objectes voluminosos. A molta distància hi ha els electrodomèstics (9,2%) i el paper i el cartró (9%). Fins a 1.568 usuaris tindran un descompte del 10% en la taxa d'escombraries pel fet d'haver utilitzat sis vegades o més la deixalleria per dur-hi residus de qualsevol tipus.

Finalment, en el Servei d’ofertes i demandes de la Deixalleria Virtual (www.deixalleriadegirona.org/ofertesidemandes), des del mes de juny de 2006, s’hi ha registrat un total de 420 usuaris que han arribat fins a 762 anuncis amb la intenció de buscar o oferir gratuïtament objectes, encara útils, per facilitar-ne així l’intercanvi i la reutilització. En el transcurs d’aquest temps, material informàtic, electrodomèstic, mobles i bicicletes són els articles que més s’han anunciat.


L’Enric Pardo també va explicar que fa unes setmanes, l'Ajuntament de Girona va rebre la notificació que la Federació Catalana de Grans Superfícies havia interposat un recurs contenciós administratiu contra l'ordenança de gestió de residus que l'equip de govern va modificar fa només uns mesos i en què s'obliga les grans superfícies de més de mil metres quadrats a disposar de dipòsits que permetin la recollida d'olis vegetals usats.

El regidor de Medi Ambient, va explicar que amb aquesta normativa es vol «implicar a la recollida d'aquest residu altament contaminant les empreses que prèviament n'han tret un benefici amb la venda». Fins ara, els olis vegetals es poden dur a les deixalleries, però amb l'ordenança que es va aprovar al maig l'Ajuntament vol facilitar als ciutadans el reciclatge de l'oli vegetal usat. Pardo va advertir que el volum d'oli que recullen les deixalleries «és molt baix en comparació amb el gran volum de consum que hi ha». El responsable de Medi Ambient va recordar que la mala pràctica de llençar l'oli pel clavegueram «suposa la proliferació d'escarabats i paneroles i la necessitat de fer tractaments reactius per evitar la contaminació».

L'Ajuntament de Girona defensa que les grans superfícies poden fer la recollida d'oli vegetal «gairebé a cost zero, ja que es tracta d'un producte amb un preu important al mercat per les empreses que es dediquen al biocombustible». Pardo apel·la «a la responsabilitat ambiental de les empreses» perquè s'impliquin en la recollida d'aquest residu. Inicialment, els establiments als quals s'obliga a complir la normativa són les grans superfícies que per les seves característiques tenen aparcaments en superfície.

Girona ha estat pionera amb aquesta normativa, i només es té coneixement d'un cas semblant a la comunitat de Madrid, on les grans superfícies també han recorregut contra l'ordenança. Un fet curiós és que no es presentessin al·legacions a la normativa quan es va exposar al públic. Els tècnics municipals estan avaluant els supermercats que no estan adaptats a la normativa. L'ordenança preveu sancions de fins a 60.000 euros en els casos d'infraccions molt greus de la normativa.

Font: El Punt, Diari de Girona