LA DIRECTIVA EUROPEA SOBRE PIROTÈCNIA EXCLOU 'CORREFOCS' I LA PATUM



La Directiva sobre la comercialització de productes pirotècnics de la UE restringeix el seu ús i comercialització per motius de seguretat.

La coalició recorda que la Directiva permet excloure de la restricció les festivitats religioses, culturals i tradicionals dels Estats membres. En el cas català, exclou 'correfocs', 'diables' i a la Patum de Berga.

Considerem justificada la mobilització en favor de la Patum, per donar un toc d’atenció al Parlament espanyol per tal que interpreti correctament la directiva quan es transposi a la legislació espanyola, abans de gener de 2010, i exceptuí aquestes festes.

Els representants de la coalició van votar a favor de la Directiva perquè és un avenç en la seguretat de les persones i, a la vegada, perquè permet garantir la continuïtat de festes de llarga tradició a Catalunya.
Extracte de l’Escrit d’en Raul Romeva sobre el tema
És per això que, per a mi, l'argument més definitiu és el del Considerant 8, on es deixa clar que 'els articles usats als Estats membres per a festivitats culturals no es consideraran com a posats al mercat', i per tant entenc que els correfocs, la Patum o les festes de diables en general queden exclosos de la Directiva. Val a dir que aquestes dues salvetats es van incorporar pel Parlament Europeu, qui en l'article 9 del nostre informe legislatiu establíem que: 'en el cas de festivitats religioses, culturals i tradicionals dels Estats membres, els artificis de pirotècnia fabricats pel fabricant per a us personal no es consideran objecte de comercialització si l'Estat membre autoritza el seu ús en el seu territori i, conseqüentment, no estan subjectes a les disposicions de la present Directiva'. Aquest fet que demostra, davant les eleccions del proper 7 de juny, com és d'important que existeixi una institució, com és l'Eurocambra, que pugui esmenar, com fa sovint, algunes de les propostes que venen del Consell i la Comissió. Però sobretot com és d'important que al Parlament hi enviem gent amb sensibilitat suficient per detectar aquesta mena de coses, i posar-hi remei. La Directiva s'ha de transposar abans de gener de 2010. Ara és el torn dels parlaments dels Estats i regionals. En tant que seguidor i admirador de les nostres tradicions, i en particular dels diables i la Patum, desitjo que els nostres legislatius interpretin correctament el text europeu, cosa que, tenint en compte la gran mobilització legítimament engegada al respecte, faran sens dubte.