Herrera demana una fiscalia especial per tramitar les peticions de nul•litat dels judicis franquistes

El diputat, Joan Herrera, ha denunciat aquest diumenge la manca d'esforços per part del Govern espanyol en favor de la recuperació de la memòria històrica i democràtica del país. Herrera ha intervingut en un acte d'homenatge a les víctimes de la dictadura al Fossar de la Pedrera situat al cementiri de Montjuïc, entre ells diferents membres del PSUC afusellats el mes de febrer dels anys 1946 i 1949, des d'on ha reclamat novament al govern de José Luís Rodríguez Zapatero una fiscalia especial que s'encarregui d'atendre totes les demandes de nul·litat de judicis 'il·legals' durant la dictadura franquista. 'Un govern digne és aquell que no oblida', ha dit Herrera.

A l'acte hi han assistit representants de les associacions Amical dels Guerrillers, de l'Associació d'expressos polítics i d'Amical de la República, així com diferents representants de les formacions polítiques ICV i EUiA, acompanyats de familiars i amics de les víctimes dels afusellaments, entre ells Francesc Serrat (Cisquet), Manuel Donaire, Juan Arévalo, i Hernández que foren afusellats el 28 de febrer de 1946, així com Joaquim Puig i Pidemunt (Director de Treball), Pere Valverde, Àngel Carrero i Numen Mestre, afusellats com els altres, al camp de la Bota, el 17 de febrer del 1949.

Tant Herrera com el president d'Amical dels Guerrillers, Lluís Martí Bielsa, han coincidit en reclamar la nul·litat del judici a l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, assassinat pel règim franquista, així com de la resta de víctimes assassinades durant la dictadura. Bielsa ha reprovat l'actuació del govern espanyol en aquesta qüestió, que s'ha limitat a reconèixer la figura de l'expresident sense concedir la nul·litat del judici. 'No hi estem d'acord', ha dit Bielsa, 'creiem que és un deure inexcusable anar més enllà', independentment del que opini l'executiu de Zapatero, 'no es pot tancar la porta a la justícia', ha denunciat.

'No podem ni devem de cap manera arraconar el tema', ha continuat el president d'Amical dels Guerrillers, que ha instat tots els assistents a 'seguir lluitant' fins aconseguir la nul·litat dels judicis. En aquest mateix sentit s'ha posicionat Herrera, qui ha recordat a Zapatero que 'un govern digne es aquell que no oblida' i que alhora 'entén que no hi ha sentència justa' quan es tracta dels judicis franquistes, sinó que es tracta de 'sentències il·legals', i per aquest motiu 'cal la nul·litat'.

En aquest Herrera ha instat el govern espanyol a posar 'tota la carn a la brasa' per tal de recuperar la 'memòria democràtica', un procés que passa, segons Herrera, per la nul·litat de les sentencies 'usant la fiscalia i fent polítiques de memòria democràtica com s'han fet arreu del planeta', o el que és el mateix, 'posar l'Administració al servei de les persones represaliades' per la dictadura. Herrera ha lamentat que un dels països europeus que ha patit durant més anys una dictadura tingui un dels governs més 'desmemoriats'.

Font: Directa!cat