El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, avança la voluntat d'establir de manera permanent punts de control de la contaminació atmosfèrica a Girona



El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, avança la voluntat d'establir de manera permanent punts de control de la contaminació atmosfèrica a Girona. Pardo considera que una anàlisi periòdica pot servir en el moment de prendre decisions urbanístiques. L'empresa que ha fet l'estudi ja havia recomanat potenciar l'ús del transport públic i la bicicleta a la ciutat, amb l'objectiu de reduir les emissions contaminants a la ciutat de Girona.

El gran volum de trànsit a la ciutat de Girona provoca que hi hagi fins a dotze punts del municipi on se superin els nivells recomanats de diòxid de nitrogen. L'estudi mediambiental ha analitzat fins a trenta punts diferents des del juny del 2007 fins al juliol del 2008. Els principals punts negres pel que fa a contaminació atmosfèrica són la ronda Ferran Puig, amb un nivell que dobla el límit recomanat, seguit de lluny pel carrer de la Rutlla, carretera Barcelona, el Pont Major, la Gran Via de Jaume I, Emili Grahit o el carrer de la Creu. Tot i això, l'informe conclou que la majoria de la població «està exposada a nivells saludables». Els valors han estat superiors als d'un estudi similar del 2005, en què ja es recomanava potenciar el transport públic a Girona.

A la ronda de Ferran Puig s'han fet mesuraments que han donat nivells molt alts de diòxid de nitrogen que, segons l'estudi, poden ser deguts a tres factors: l'alt volum de trànsit, les retencions i les dificultats de dispersió de les partícules contaminants en l'aire. De fet, una de les característiques semblants en els punts on s'ha detectat un nivell de contaminació per sobre de les recomanacions fetes per diverses directives europees és la proximitat dels edificis. Aquest fet, combinat amb un alt nivell de vehicles motoritzats, contribueix a provocar una major contaminació.


Això es comprova clarament a la carretera de Barcelona, on a la zona de Mas Xirgu els nivells de contaminació són elevats, mentre que a la zona del parc del Migdia es registren valors normals, a causa de la falta d'edificis que possibilita la dispersió de la contaminació. Un altre cas significatiu és el carrer de la Rutlla, on l'estudi ha comprovat que registra nivells alts de contaminació en l'actualitat, però per sota dels que hi havia en aquest punt de la ciutat abans de les obres de reurbanització de tot el sector. Òbviament, durant les obres els valors de diòxid de nitrogen van baixar ostensiblement. En aquest cas, la proximitat dels edificis i la seva altura afavoreix la concentració de partícules contaminants.