La Comissió nega que cap directiva europea representi una amenaça per a les activitats culturals amb foc a Catalunya


La Comissió Europea nega que l'aplicació de la normativa comunitària pel que fa a articles pirotècnics prohibeixi o posi en risc la continuïtat de tradicions i manifestacions culturals de llarga tradició a Catalunya, com ara els correfocs, les colles de diables o la Patum de Berga, declarada patrimoni de la Humanitat per la Unesco. La Directiva 2007/23/CE, que ha de ser transposada pels Estats membres abans del 4 de gener de 2010, estableix unes limitacions pel que fa a l'edat de les persones a qui es poden vendre articles pirotècnics i uns perímetres de seguretat per al seu ús, però el mateix text de la Directiva ja deixa clar que els Estats membres podran reduir aquests límits, si s'escau, en la transposició de la normativa.

En resposta a les informacions publicades els darrers dies sobre les implicacions de la Directiva 2007/23 CE del Parlament Europeu i el Consell en la realització d'activitats culturals i festives tradicionals a Catalunya, la Comissió Europea voldria fer els aclariments següents:

La Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu i del Consell sobre la posada al mercat d'articles pirotècnics es refereix a la comercialització dels articles pirotècnics arreu de la UE i té per objecte harmonitzar les normes existents, amb l'objectiu de garantir-ne la lliure circulació, alhora que s'assegura la protecció dels consumidors i professionals.

Per aconseguir aquests objectius, la directiva estableix unes obligacions als fabricants, importadors i distribuïdors pel que fa a la fabricació i comercialització d'aquests productes. Dites obligacions afecten específicament a les característiques de funcionament, qualitat i seguretat, com també a l'etiquetatge i la informació que s'ofereix al consumidor.

La Directiva fa una categorització dels articles pirotècnics en funció de la seva utilització, finalitat o nivell de perillositat.

La Directiva estableix unes edats mínimes per a la venda d'artificis i articles pirotècnics en cadascuna de les categories. En tots els casos, la mateixa Directiva dóna potestat als Estats membres perquè, a l'hora de fer-ne la transposició, "puguin reduir aquesta edat per a professionals del ram o persones que segueixin una formació en el mateix".

La Directiva obliga els fabricants a classificar els artificis de pirotècnia segons les categories previstes i estableix unes condicions per a cada categoria. Entre aquestes hi ha la distància de seguretat, que varia entre 1 i 15 metres. No obstant, en tots els casos, el mateix text de la Directiva assenyala que "la distància de seguretat podrà ser inferior, si s'escau".

El text de la directiva, com també la resta de documents generats durant tot el procés, és públic i de lliure accés a Internet, a través del portal Eur-lex. Des d'aquest portal es pot consultar tota la normativa comunitària.

Per a l'elaboració de la Directiva, la Comissió Europea va obrir un procés de consulta que va incloure els Estats membres i els agents implicats en el sector. Per obtenir una visió general de la situació, la Comissió va elaborar, el 2003, un qüestionari sobre el marc jurídic dels articles pirotècnics i sobre els artificis de pirotècnia. El qüestionari es va enviar a les representacions permanents dels Estats membres, acompanyat d'una carta on se'n recomanava la distribució entre les possibles parts interessades i s'aclaria que "qualsevol persona" era "lliure de respondre-hi".

En el procés d'elaboració de la Directiva es va crear, per primer cop a escala comunitària, un grup de treball sobre articles pirotècnics. La indústria pirotècnica hi va estar representada a través de l'Associació Europea de Pirotècnics.

La DIrectiva es va aprovar després de ser debatuda i aprovada al Parlament Europeu i al Consell.

Com en totes les directives comunitàries, l'aplicació de la 2007/23/CE depèn de la transposició que en facin els governs dels Estats membres. La Comissió considera que, en sí mateix, el text de la Directiva no imposa restriccions que facin inviable cap de les manifestacions culturals amb foc de més tradició a Catalunya.