L’Ajuntament de Berga ha organitzat un acte reivindicatiu per defensar la cultura del foc


L’Ajuntament de Berga ha organitzat un acte reivindicatiu per defensar la cultura del foc davant l’aprovació de la nova Directiva del Parlament europeu que regula el mercat dels materials pirotècnics. Aquesta Directiva comporta la transposició a la legislació espanyola, fet que comportaria importants limitacions de l’ús d’aquest tipus de material sense distingir entre ús privat i ús per a elements festius de cultura popular i tradicional. La Patum, festa considerada Patrimoni de la Humanitat, com moltes altres festes catalanes es veuria afectada.

La Directiva 2007/23/CE i la seva transposició a l’ordenament jurídic de l’Estat espanyol mitjançant l’Ordre PRE/174/2007, suposa importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Tal i com afirma l’Ajuntament ‘aquest fet comportaria l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte
per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.’

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la Cultura Catalana. Avui es manté viva la tradició a Catalunya amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de diables, bèsties de foc i colles infantils. La vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposaria la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

La Patum, com moltes d’altres festes catalanes, estaria exposada a totes les limitacions anteriorment esmentades, i com a festa considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, s’afegeix a les reivindicacions en contra d’aquesta Directiva. I per tant, Berga, la capital de comarca del Berguedà i seu de La Patum, serà l’amfitriona de l’acte que rebrà colles del tot el principat. Des del País Valencià i les Illes també s’uneixen a aquesta reivindicació.

El programa previst per al dissabte és el següent.