La regidora Núria Terés Regidora delegada de Cooperació va presentar ahir dilluns el cicle “Cinema i drets humans”


Enguany se celebra el 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, i per tal de celebrar aquesta efemèride, el cinema Truffaut de Girona ha organitzat un cicle sobre "Cinema i Drets Humans" amb el suport de l’ajuntament de Girona, la Coordinadora d’ONG solidaries i el Museu del Cinema.

En total, es tracta d'onze pel·lícules que des de finals de setembre i fins el proper juny presentaran una visió diferent de com aborda el món del cinema els conflictes bèl·lics i els drets humans.
L'objectiu del cicle és "convidar a la reflexió i al debat a través de pel·lícules que denuncien diferents situacions d'injustícia i desigualtat". Es projectarà una pel·lícula diferent cada mes, i cadascuna d'elles se centrarà en drets humans diferents.
El cicle començarà el 30 de setembre amb Asalto al sueño, que parla sobre el dret a la lliure circulació de persones afrontant el drama dels immigrants que, des de Sud-Amèrica, intenten arribar als Estats Units. Caribeños del Sáhara està centrada en l'autodeterminació dels pobles; com a projecte de cooperació internacional, 2000 estudiants sahrauís han realitzat estudis se
cundaris i universitaris a Cuba, i aquest film parla del viatge des de les dunes fins a la Costa del Carib. La seguirà Tinc dret a una vida normal, de la directora palestina Amina Asian.

El novembre serà el torn de la multipremiada The road to Guantanamo, dirigida per Michael Winterbottom, i que estarà presentada pel grup d'Amnistia Internacional a Girona. El dret a la integritat física estarà representat amb La mort i la donzella, un dels darrers treballs de Roman Polanski i que presenta temes tan punyents com la tortura i la repressió psicològica.
Ja entrant al 2009, Black gold parlarà de comerç just plantejant la situació que pateixen els països subdesenvolupats en el lucratiu mercat del cafè. La seguirà Nuestro veneno de cada día, un film sobre el dret a un treball digne; i és que a Nicaragua, milers de treballadors es veuen abocats a usar plaguicides, agrotòxics i pesticides a la seva feina al camp. Els espigoladors i l'espigoladora, d'Agnès Varda, tractarà el dret a l'alimentació, a través d'un documental que mostra desenes de persones que, a França, es busquen el pa de cada dia entre les escombraries i a les restes dels mercats. A l'abril, serà el torn de Lord of war, una història d'acció situada en el món del tràfic d'armes. El dret a una sanitat pública i de qualitat s'il·lustrarà amb la projecció de Kandahar, un film que narra la història d'una periodista nascuda a l'Afganistan. I finalment, El corazón del tiempo del mexicà Alberto Cortés centrarà el debat sobre el dret dels pobles indígenes.

Si vols veure la programació clica aquí