La bicicleta, el mitjà més ràpid

Mou-te en Bici i l’ANG reclamen que el caos de les obres del TGV suposin una millora del transport sostenible.

Un any més, la bicicleta ha estat la clara vencedora en una comparativa amb altres mitjans de transport. Ha estat la més ràpida, seguida de l’autobús i la moto.

Mou-te en Bici i l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) han organitzat aquest matí la cursa de mitjans de transport, en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura (SMSS). El trajecte ha començat a 2/4 de 9 del matí (hora punta) i ha unit l’Ajuntament de Salt i l’Ajuntament de Girona.

Els resultats han estat:

Mitjà de transport Temps
Bicicleta 9 min 7 seg
Autobús 18 min 3 seg
Moto 18 min 8 seg
Vehicle privat + pàrking al centre 21 min 21 seg
A peu 26 min 27 seg



Les dues entitats han denunciat que, tot i que el lema de la SMSS d’enguany sigui “Espai lliure, aire lliure”, Girona té dos espais que superen els límits màxims permesos de contaminació, segons conté el mateix Pla de Mobilitat Urbana elaborat pel consistori. Amb els nous criteris del 2009, s’arribarà fins als vuit espais crítics. A més, han proposat aprofitar l’augment de caos circulatori amb les obres del TGV per a fer un canvi real cap a la mobilitat sostenible.

A nivell general, consideren que la SMSS va en una línia i les accions de la Generalitat de Catalunya i la majoria d’Ajuntament en una altra oposada. Un exemple n’és el Pla d’Infrastructures, que prioritza el transport privat.

Segons dades pròpies de la Generalitat, cada quilòmetre en cotxe costa al conductor 0’81€. En la situació de crisi econòmica en què ens trobem, la mobilitat sostenible i els mitjans de transport col·lectius augmentaran, per tant, cal que l’Ajuntament de Girona i, per extensió altres ajuntaments i la Generalitat, posin les mesures necessàries per afavorir-lo.
Font: ANG