Compte enrere a les glaceres

Segons un estudi del Servei d'Informació i Notícies Científiques (SINC) publicat per la revista The Holocene, les glaceres dels Pirineus desapareixeran d'aquí a 50 anys. L'estudi, contrasta dades del glaciarisme històric amb l'actual, així com les dades derivades del programa estatal ERHIN.

L'estudi abasta les tres àrees d'alta muntanya que van tenir glaceres a la Península Ibèrica en una època anterior o actualment. Aquestes tres àrees són els Pirineus, els Picos de Europa i Sierra Nevada. Segons l'estudi entre 1880 i 1980, almenys 94 glaceres s'han extingit a la Península Ibèrica i des de la dècada dels 80 fins avui han desaparegut 17 glaceres. "Aquests espais són geoindicadors sensibles del canvi climàtic i elements d'alt valor patrimonial en clar procés de fusió i per tant de previsible desparaició" destaca Juan José González, un dels científics dels projectes.

Les glaceres que s'han extingit a les muntanyes de la Península Ibèrica es van formar durant la petita edat de gel. El període de màxima expansió de les glaceres va ser entre 1645 i 1710.
Entre 1750 i els primers anys del segle XIX, les petites glaceres van patir una petita recessió als Pirineus tot i que es van recuperar gràcies a un nou període de temperatures baixes que hi va haver immediatant després d'aquestes dates. Actualment, però, les temperatures han pujat quasi 1 grau a les muntayes del nord de la Península fruit de l'escalfament global del planeta. Pel que fa a la zona muntayosa més propera a nosaltres, els Pirineus, l'informe revela per primera vegada, que aquesta és l'única zona de la Península Ibèrica amb glaceres actives i alerta que la temperatura ha crescut en quasi un grau durant l'últim segle. L'estudi revela que actualment només existeixen 21 glaceres als Pirineus, deu del costat espanyol de la frontera, una d'elles a Núria i onze del costat francès. Aquestes glaceres ocupen una superfície de 450 hectàrees. En només 15 anys, els càlculs geològics han demostrat que la seva ràpida fusió ha provocat la regressió total de les glaceres més petites i d'entre un 50 i 60% de les glaceres més grans. Als Picos de Europa les primeres glaceres es van descobrir durant el segle XIX però actualment ja es troben extingides. Pel que fa a Sierra Nevada, aquesta zona va ser l'espai més meridional d'Europa on hi va haver glaceres permanents. Les glaceres d'aquesta zona d'Andalusia van desaparèixer a principis de segle pasat. L'ascens tèrmic registrat durant els útlims 100 anys va afavorir i accelerar la fusió de les neus que hi havia a la serralada.