El descens de les ofertes de feina fa créixer les demandes d´ajut a Càritas

Les dades econòmiques negatives que s'han registrat en els últims mesos comencen a tenir efectes clars sobre les entitats dedicades a l'acció social. Les desenes de seus que Càritas Diocesana té a les comarques gironines han notat entre juny i agost un increment important de les demandes d'ajut respecte als estius d'anys anteriors. Pel que fa al nombre de persones ateses, Càritas ha arribat a la saturació. Quant a la despesa econòmica, l'entitat ha hagut de posar límits a les donacions.

"Aquest ha estat un estiu molt diferent dels altres, i els símptomes que apreciàvem el primer quatrimestre d'aquest any es mantenen". Així ho va indicar ahir el secretari general de Càritas de Girona, Salvador Maneu, que va subratllar que, pel que fa a les ajudes bàsiques, les demandes de diners per comprar aliments estan passant per davant de les peticions per a subministraments com l'aigua o la llum.
Maneu va confirmar que el descens de les ofertes de feina ha estat clau per a què aquest estiu fos atípic, i ha provocat una important demanda d'ajuda per trobar feina, tant de persones amb permís de treball com d'altres que no en tenen. "Normalment es tracta de persones amb qualificacions acadèmiques molt baixes, que cada vegada tenen més problemes per trobar un lloc de treball". A més, segons el secretari general de l'entitat, el perfil dels demandants ha canviat força: "Ara vénen moltes dones de famílies en què el marit té permís de treball però s'ha quedat sense feina", va explicar.
Per tot plegat, "aquesta és la primera vegada des de fa molts anys que ens enfrontem a una nova situació. Fins ara el sector treball era un dels factors d'integració relativament fàcils de cobrir, i ara la situació ha canviat". En aquest sentit, va dir Maneu, les accions en què Càritas s'està centrant són, a banda dels ajuts d'urgència per als serveis bàsics, "apostar per mesures que reverteixin la situació, és a dir, fer un esforç per a la qualificació en la formació".
Així, l'entitat està concentrada ara a aprofitar les oportunitats de formació que ofereix l'entrada en vigor de la Llei de la Dependència per qualificar persones que volen treballar en aquest sector: "Molta gent que fa tasques als domicilis particulars ho fa sense formació i en l'economia submergida. Aquesta gent es quedarà sense feina a mesura que es vagi aplicant la Llei de la Dependència si no té formació", va remarcar Maneu.
Tot i que Càritas encara no ha recollit i sintetitzat les dades de totes les seves seus gironines entre juny i agost -al maig va presentar un informe que recollia les xifres del primer quatrimestre de l'any-, sí que l'actual situació ha obligat l'entitat diocesana a estrènyer el cinturó: "Hem hagut d'aplicar mesures de contenció perquè el risc de saturació hi és. En el nombre d'atencions a les persones ja està sent així, el servei ja no dóna més de si. I pel que fa a la despesa econòmica, com qualsevol organització, ens hem de regir amb una lògica pressupostària, assumint riscos, però han de ser riscos mínimament controlats que permetin que l'any 2009 Càritas continuï obrint les portes. Per tant, hem de posar el fre", va declarar ahir Maneu a Ràdio Girona.

Es compleixen les previsions
En qualsevol cas, la situació que s'està vivint aquest estiu no ha arribat per sorpresa a l'entitat. Salvador Maneu va indicar ahir que les previsions de l'informe de maig dels Serveis d'Atenció Bàsica s'estan acomplint.
Aquest informe preveia un augment del 80% aquest any en el nombre d'atesos en necessitats bàsiques, un augment del 191% de la despesa dedicada a l'alimentació bàsica respecte el 2007 i d'un 265 respecte el 2006. En ajudes econòmiques per a aigua, llum, lloguer, llibres, llet infantil o butà, es preveia també un increment. Les dades concretes Càritas les presentarà a finals d'any.

Font: DiarideGirona