Les fonts del terme municipal de Girona que no estan connectades a la xarxa pública són analitzades i si el resultat és que l'aigua no és potable, seguint les normatives establertes, s'hi col·loca un cartell advertint que l'aigua no "és apta". Aquests rètols, però, molts cops acaben desapareixent, molts cops producte d'una bretolada. Per aquest motiu l'Ajuntament de Girona preveu canviar el sistema d'avís per un altre de més modern. El regidor de Medi Ambient de Girona, Enric Pardo, ha explicat que aviat ja no hi haurà aquests cartells i en el seu lloc hi haurà un petit plafó en què es podran veure les dades de la darrera analítica. Al seu costat també s'informarà si segons aquestes dades l'aigua és apta o no per al seu consum.girona |t.c.c.
L'Ajuntament de Girona treballa per eliminar la contaminació de les fonts de la vall de Sant Daniel. De moment ha creat la Unitat de Prevenció de la Contaminació a la Secció de Salubritat Pública de l'Àrea de Medi Ambient, que entre altres, tracta precisament aquest aspecte. Disposa d'un estudi on s'expliquen les possibles causes que fan que l'aigua que surt de les fonts no sigui apta per al consum en la majoria de casos.
Les fonts de la ciutat de Girona estan connectades a la Xarxa Pública de Girona a excepció de les fonts dels Lleons, d'en Fita, del Bisbe i del Ferro, situades totes a la Vall de Sant Daniel. Periòdicament es fan anàlisis per saber la qualitat de l'aigua de diferents fonts de la ciutat. Els resultats s'obtenen cada tres mesos. Les darreres dades només fan apta per al consum l'aigua de la font del Ferro. És la segona anàlisi consecutiva que permet que els usuaris en puguin beure l'aigua. En canvi,els estudis fets a la font del Bisbe, d'en Fita, la dels Lleons i la de Pericot, han obtingut uns paràmetres que no aconsellen consumir-ne. En la majoria de casos hi ha excés de coliforms (bacteris). En algunes altres però, es detecten altres elements. A la del Bisbe i a la d'en Fita s'hi han detectat, en ocasions, nitrats.
Conreus i fosses sèptiques
L'estudi geològic de l'empresa Lithos Geotècnia SL explica diferents possibles motius de la contaminació de diferents fonts públiques de la vall de Sant Daniel.En el cas de la font d'en Fita s'explica que la "contaminació prové de la fertilització química dels conreus". Els nitrats no són absorbits per les plantes i es dissolen en l'aigua infiltrada de la pluja i amb les aigües de la circulació subterrània que provenen d'àrees més allunyades. Val a dir que aquesta fons obté aigua de diferents punts i per tant estudiar-la encara és més complex. L'estudi també apunta que "no es pot descartar que part de la contaminació provingui també de les fosses sèptiques de la zona que no tenen uns hàbits de manteniment adequats".
L'informe també esmenta la font del Bisbe. Afirma que es fa "difícil" poder assegurar el perquè hi ha nitrats. "Probablement l'origen és divers. Segurament s'ha d'atribuir en bona part a processos de contaminació urbana".
De moment, però, ja s'han aplicat unes primeres mesures amb l'objectiu de reduir la contaminació. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, explica, que, per exemple, s'ha observat que, de vegades, la contaminació prové de fosses sèptiques d'alguns habitatges propers. A aquestes se'ls ha fet connectar a la xarxa de clavegueram, si és que passa a prop de les finques.
També s'ha manat a alguns agricultors que deixin d'abocar purins als seus camps. Això ha provocat que s'estiguin rebaixant els paràmetres de contaminació. És el cas de la fonts del Bisbe. En l'anàlisi del febrer es va detectar 124 unitats de coliforms per cada 100 mil·lilitres. L'abril van ser 108 unitats i al juliol 38. A la Font d'en Fita ha succeït el mateix: al febrer es van detectar 112 unitats de coliforms per cada cent mil·lilitres i al juliol, 22.
La font del Ferro és l'única que, de tant en tant, és potable. La resta es mantenen "no aptes" per al consum des de fa anys ja que cada vegada que s'analitza l'aigua s'hi detecta la presència de bacteris.
Font: TAPI CARRERAS GIRONA