El director del CEIP Gayarre qualifica la notícia de 'El Mundo' de calúmnia i la posa en mans de la Generalitat

Josep Chalmeta, el director del CEIP Gayarre, ha comprat aquest dilluns, i com a mesura excepcional, El Mundo, una dada que no tindria més interès si no fos perquè aquest barceloní ha estat el protagonista involuntari d’una de les notícies més cobejades pel públic del diari: la peça informativa corresponent a l’ús del català a les escoles de Catalunya. A la sèrie titulada Víctimes de la immersió lingüística (2), el rotatiu descriu tres presumptes casos de persecució de nens castellanoparlants a les aules catalanes.

En declaracions a Eldebat.cat, el director del col·legi on una monitora de menjador ha denunciat sentir-se espiada i perseguida, ha qualificat de “calúmnia” tant aquesta informació del diari com l’editorial –titulada Consigna: ignorar el nen castellanoparlant-, l’ha desmentit íntegrament i ha confirmat que ha posat la qüestió en mans de la Conselleria d’Educació de la Generalitat per tal que emprengui accions legals si ho estima oportú.

D’altra banda, Chalmeta ha avançat a Eldebat.cat que “tant els pares catalanoparlants com els castellanoparlants donaran resposta escrita d’aquí a uns dies, un cop es refredi la situació”. De fet, ha estat un pare qui ha avisat al centre de la publicació d’aquesta informació.

“El meu cognom comença per “ch”
Segons ha explicat Chalmeta, “volem que els nostres alumnes siguin els millors en català, castellà i anglès”, perquè l’escola té un projecte lingüístic. A banda, s’ha defensat de les acusacions que al centre s’obliga als professors a parlar en català: “La coordinadora de menjador, a qui l’extreballadora critica, és nascuda a Jaén i l’equip directiu compta amb un membre de Soria”. I ha afegit: “El meu cognom comença per “Ch”, que no és precisament una lletra catalana”.

Pel que fa a l’alumnat de l’escola, ha afirmat que “la meitat és castellanoparlant i l’altra meitat, catalanoparlant” i, ha assegurat, “mai hem tingut cap problema en aquest sentit ni cap queixa per part dels pares”. Chalmeta ha acusat l’extreballadora d’estar “fabulant” i ha afegit: “si fos veritat que ignorem els alumnes que ens parlen en castellà, tindríem moltes queixes dels pares”, un extrem que no s’ha donat mai, segons el director, que ha assenyalat que l’exmonitora –perquè “suposem que, després d’això, ja no tornarà”- no s’havia queixat mai per qüestions vinculades a la llengua.

A la pregunta de què fan els professors quan els nens s’hi dirigeixen en castellà, Chalmeta respon: “els contestem en català” perquè, assegura emparant-se en la Llei de Política Lingüística, “les escoles hem de potenciar el català i nosaltres complim escrupolosament la normativa”.

Sobre la vinculació entre aquesta polèmica i la pertinença a ERC de Chalmeta, aquest ha afirmat respectar “la diversitat política en democràcia” i, en aquest sentit, ha assegurat que separa meticulosament la seva activitat al capdavant del CEIP de la seva militància política: “Ni tan sols en campanya he portat una propaganda política al centre”.

L’objectiu del professorat del CEIP Gayarre, ha reiterat fins a tres vegades el director del centre, “és que els nostres alumnes dominin les tres llengües”.