ICV-EUIA participa en la neteja de platges de Begur organitzada pel PADI a tot el món Raül Romeva adverteix del mal estat del fons marí


El diputat en el Parlament europeu per ICV-EUIA, Raül Romeva, ha participat aquest cap de setmana en la neteja del fons de les platges de Begur per quart any consecutiu. Aquest esdeveniment, organitzat de forma simultània a tot el món per el PADI (Associació Internacional de Submarinisme), està organitzat pel representant d’aquesta organització a Europa i també regidor a l’ajuntament de Begur, Jordi Atienza.

Raül Romeva a publicat en el seu bloc “Les neteges submarines són una de les activitats que més interès generen entre la comunitat submarinista, degut sobretot a que són aquestes persones les que veuen més directament els dramàtics efectes de la gran quantitat d'escombraries que aboquem diàriament als nostres mars. Només algunes dades: el mar Mediterrani té l'honor de tenir el fons marí més brut del planeta (hi aboquem més de 6.000.000 d'objectes al dia, la majoria dels quals són plàstics; la seva part nordoccidental (la que banya les costes catalanes) compta amb 1.935 unitats d'escombraries per kilòmetre quadrat; es calcula que almenys 267 espècies ingereixen plàstics; cada any 130.000 petits cetacis moren atrapats en les xarxes de deriva (veure informe de Greenpeace). Tanmateix, cal ser molt conscients que aquestes neteges són poca cosa més que simples gestos simbòlics, útils, és clar, per a la zona netejada, i per tant necessaris, però insignificants en relació al context global de la contaminació marina. Sigui com sigui, si almenys serveixen per què tothom, institucions, particulars, submarinistes, pescadors, indústria, mitjans, etc... siguem conscients del gravíssim problema que suposa la creixent contaminació dels mars i oceans, penso que ja haurà valgut la pena. Jo, en qualsevol cas, m'equiparé, baixaré, i trauré tanta porqueria com pugui.”

El Dia de neteja marítima s’ha celebrat aquest diumenge durant tot el matí, a partir de dos quarts de d’onze del matí a la platja de Sa Riera on s’ha instal·lat el punt de sortida i de recollida de les embarcacions. Segon dades del 2007 de Greenpeace el mar mediterrani és el que conté més quantitat de brossa en el seu fons. En concret les dades indiquen que per cada 1000 quilòmetres quadrats hi ha 1.935 unitats de brossa, la majoria d’elles plàstics. També a les platges de Catalunya i segons dades de l’ACA entre el període comprès entre el 19 de juny i el 31 d’agost s’han recollit un total de 213 tones de sòlids flotants a les aigües litorals i a les platges.

Aquesta és la quarta vegada que la formació participa en la recollida de brossa de les platges de Begur. El diputat a la cambra europea i membre del PADI, Raül Romeva, ha alertat de les xifres que indiquen quin és l’Estat de contaminació del fons marí català i ha emplaçat a tenir un canvi d’actitud en aquest sentit.