El grup municipal ICV-EUIA permet que a Girona pengi l´estelada “en un lloc destacat” per la Diada


La secretària de l'Ajuntament adverteix que la moció aprovada vulnera la llei
Diaride Girona| TAPI CARRERAS
Els vots dels regidors d'ICV-EUiA de Girona van servir ahir a la nit per aprovar una moció que demana que per la Diada Nacional de Catalunya "pengi en un lloc destacat la senyera estelada". Els ecosocialistes van tenir llibertat de vot després que el seu portaveu, Joan Olóriz, expliqués que creia que actualment els temes de país són el finançament, l'Estatut i la situació econòmica. Però al mateix temps va admetre que l'estelada és "part de la història d'aquest país" i que s'havia de reconèixer que en el passat hi va haver gent que lluitava per la llibertat amb aquest símbol. El final, tots tres regidors d'Iniciativa van donar suport a la moció. Els seus vots, juntament amb els d'ERC i CiU, van sumar més que els del PSC i PP, que van votar-hi en contra. Entre el públic, militants independentistes van aplaudir el resultat. La secretària de l'Ajuntament va advertir, un cop aprovada la moció, que aquesta vulnera la llei.
Encara no se sap on es col•locarà l'estelada, però probablement serà fora de l'Ajuntament. Una opció és a sobre del Museu d'Història de la Ciutat, on fa dos anys va onejar durant una setmana la bandera republicana espanyola. La decisió es prendrà al llarg del dia d'avui.
El impulsors, ERC i CiU van presentar la moció després que la CUP els instés a fer-ho, perquè enguany se celebra el centenari del primer disseny d'aquest símbol independentista. Va defensar la moció per ERC Quim Ayats qui va demanar respecte pels símbols i va recordar els motius que al parer dels republicans fan vigent l'estelada. El portaveu de CiU, Carles Puigdemont va explicar que no es tractava de cap reivindicació sinó de respectar "un símbol que representa l'anhel noble i pacífic que molts catalans tenen des de fa cent anys".
El PSC va argumentar el seu vot en contra esgrimint que la moció servir per aprofitar l'oportunitat marca opciona polítics i de erosionar el tripartit (en referència a CiU), més que apostar per la divulgació del que representa l'estelada. El portaveu socialista, Joan Pluma, fins i tot va veure incoherències en CiU, en recordar que Unió està estudiant si cal parlar d'entrar a governar a Espanya. El PP va recordar que la decisió vulnerava la llei de banderes. L'alcaldessa, Anna Pagans (PSC), va explicar que el "debat identitari és un tema ja resolt" i va recordar que "el poble de Catalunya ja va votar majoritàriament a favor de l'Estatut". A més, va declarar que creu que el ple municipal no ha de resoldre qüestions que si de cas tocarien al Parlament (en referència a posicionaments polítics).
La moció també assenyala l'adhesió a la campanya "Un país una bandera", fet que suposarà que la senyera sigui l'única que onegi dalt de l'Ajuntament durant l'Onze de Setembre. Finalment, s'emplaça a l'Ajuntament a nomenar un carrer o una plaça "al patriota català Vicenç Albert Ballester", dissenyador de l'estelada per la "meritòria biografia personal".