Delegacions d’ICV i EUiA participant al Brasil en la novena edició del Fòrum Social Mundial



Per ICV participa el secretari general, Joan Herrera, i el responsable de Moviments Socials, David Cid, tots dos participaran activament en la novena edició del FSM que se celebra fins diumenge a la ciutat de Belem (Estat de Parà)

El secretari general d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Joan Herrera, i el responsable de Moviments Socials, David Cid, paticipen des d’avui en la novena edició del Fòrum Social Mundial que se celebra fins diumenge a la ciutat de Belem (Brasil) i on es preveu l’assistència d’unes 100.000 persones i 5.680 organitzacions procedents de 150 països de tots els continents per debatre sobre la crisi econòmica mundial, el canvi climàtic i les alternatives a l’actual model de desenvolupament.

Herrera intervindrà en el el marc d’un debat organitzat per la xarxa Euralat -de la qual forma part la Fundació Nous Horitzons- on expressarà la necessitat que les esquerres que volen construir un altre món combatin la ideologia del capitalisme i mostrin les seves contradiccions que l'actual crisi economica ha fet emergir amb molta força.

Així mateix, Herrera també participarà en una xerrada que tractarà la situació del Sàhara Occidental on el secretari general d’ICV reivindicarà el dret a l'autodeterminació d'aquest poble.

En el marc d’aquesta nova edició del FSM, la delegació d’ICV establirà contactes amb diferents partits de l’esquerra llatinoamericana, especialment del Partit dels Treballadors (PT). També hi ha previst l’assistència de la delegació d’ICV al míting que aquest dijous, 29 de febrer, faran els líders llatinoamericans Luiz Inázio Lula de Silva, Evo Morales, Hugo Chávez, Fernando Lugo i Rafael Correa.

ICV i EUiA portaran al FSM les veus des de Catalunya contra el neoliberalisme, les alternatives al capitalisme i les solucions a la crisi econòmica global.

En el marc del FSM, i a través de la la Fundació Nous Horitzons, es reproduirà el taller “L'Esquerra Tranformadora davant la Crisi del Capitalisme”, que es va celebrar el 21 de gener a Barcelona organitzat per ICV.

EUiA estarà representada per Àngels Tomàs, membre de la Comissió Permanent, que també forma part de la delegació oficial del Partit de l´Esquerra Europea (PEE).

En concret, la representant d’EUiA participarà a l’assemblea de moviments socials, a la trobada dels activistes de la solidaritat amb el poble palestí, a les reunions de la campanya anti-OTAN, i a les activitats en favor dels drets del pobles i l’autodeterminació.

El context en què es desenvoluparà aquest Fòrum Social Mundial fa que cobrin gran importància dos dels seus eixos de treball: la crisi i la lluita en favor del poble palestí. La posició d’EUiA al respecte és que cal coordinar respostes a nivell internacional i de manera conjunta.

EUiA ha participat en totes les edicions del FSM, també en diverses edicions dels Fòrums temàtics que es realitzen en el mateix indret, com són el d’autoritats locals o el d’ensenyament.

En aquesta ocasió, EUiA també participarem en activitats de TRANSFORM, de la xarxa de la Carta de Principis per un altra Europa, de la que formem part, i en les trobades entre les organitzacions de l´esquerra europea i d´Amèrica Llatina. Com és habitual, en el marc del Fòrum Social Mundial es convoca la Conferència anticapitalista (31 de gener), de la que EUiA n´és organització fundadora.

Història del FSM

El Fòrum Social Mundial va néixer el 2001 a Porto Alegre (Brasil), com un espai de trobada de diferents moviments socials i col•lectius transformadors per a debatre i donar respostes a les polítiques neoliberals de la globalització capitalista. El FSM s´ha celebrat quatre vegades a Porto Alegre (2001, 2002, 2003 i 2005), a Bombai (2004), descentralitzat en 2006 en tres continents Àsia (Karachi), Àfrica (Nairobi) i Amèrica del Sud (Caracas), el 2007 es va fer a Bamako, i el 2008 es va decidir fer activitats i trobades descentralitzades arreu del món. Aquí a Catalunya es materialitzà en la trobada del Fòrum Social Català.

La idea d´´Un altre món és possible´, arrelada profundament entre la gent d’esquerres, va ser el lema del primer Fòrum. Tothom recorda que va ser en la trobada de Porto Alegre el 2003 on es va decidir donar una resposta internacional a l’agressió a l´Iraq. Va ser la primera convocatòria coordinada, a partir d’una proposta que venia del Fòrum Social Europeu (Florència 2002).