Interior donarà 125.000 euros a ajuntaments i als consells comarcals per promoure els drets humans


El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura (ICV-EUiA), destinarà 125.000 euros a ajuntaments i consells comarcals de Catalunya per fomentar la cultura de la pau i el coneixement dels drets humans. El departament va emetre un ordre el passat 8 de gener -que es va publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)- en la que recorda que entre els seus "principals objectius" es troba "desenvolupar una política pública de foment de la pau i promoció dels drets humans, i dotar-se dels instruments necessaris per dur-la a terme, en el marc del que preveu la Llei de foment de la pau". Cada organisme podrà finançar un màxim del 50% del projecte i aquesta quantitat no podrà superar els 10.000 euros.
Amb aquesta convocatòria el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, preten obrir "una línia de subvencions adreçada a incrementar la presa de consciència de la societat catalana davant del fenomen dels conflictes bèl·lics" també volen donar a conèixer "la importància de la resolució pacífica d'aquests, i de la promoció dels drets humans". La conselleria ha decidit fer un replantejament d'aquestes subvencions.
Segons explica la normativa, "després de l'experiència de tres anys de convocatòries de subvencions s'ha considerat adient realitzar una reformulació quant als beneficiaris, línies prioritàries i criteris de concessió de les subvencions". L'ordre assenyala que "aquesta reformulació té per objecte adequar-se millor a la realitat del país i permetre un finançament més adequat per a la realització de projectes".
La Generalitat subvencionarà les actuacions que es desenvolupin entre l'1 de gener i el 23 de novembre de 2009. No obstant també preveu que "en el cas que es presenti a finançament un projecte de més d'un any de durada, cal que s'especifiqui el pressupost corresponent a cada any".

Sensibilitzar sobre els drets
A la convocatòria podran optar els projectes que estiguin adreçats a la "sensibilització sobre el respecte als drets humans, sobre la proliferació dels conflictes armats o la vulneració dels drets humans al món". També poden optar a aquests ajuts les propostes de "comunicació social en relació a la pau, la violència i els conflicte". Els diners es poden adreçar també a l'anàlisi i actuacions del sistema internacional de protecció dels drets humans i de construcció de la pau així com sobre els conflictes violents i sobre el seu impacte en els drets humans".
Entre els factors que es valoren és l'"experiència de la institució en la gestió de projectes sobre la promoció dels drets humans i/o el foment de la cultura de la pau, l'existència de personal dedicat de forma expressa al foment de la pau i/o els drets humans, l'adhesió a xarxes locals, nacionals i internacionals relacionades amb el foment de la pau i la defensa i promoció dels drets humans. També es donara puntuació per la pertinença del projecte i l'enfocament global.
Font: Diari de Girona