La recollida selectiva s'ha triplicat a Girona des de l'any 2003 i ara ja suposa un 35% de les escombraries


El percentatge de recollida selectiva s'ha triplicat a la ciutat de Girona des de l'any 2003. L'àrea de Medi Ambient estima que la recollida selectiva va representar durant el 2008 un 35% del total, quan ara fa sis anys només suposava un 11%. La matèria que representa un major volum en la recollida és la fracció orgànica i restes de menjar, que representa un 13% del total, amb les 5.000 tones que es recullen cada any. L'objectiu és reduir l'índex actual del 65% de deixalles que acaben a rebuig.

El regidor de Medi Ambient de Girona, Enric Pardo, fa una valoració «molt positiva» de l'increment de la recollida selectiva a la ciutat. Pardo considera que aquests nous registres són fruit «de l'aposta feta en l'anterior mandat per potenciar la separació de materials». El responsable de l'àrea admet que les inversions no s'han pogut mantenir aquest mandat perquè les prioritats de l'equip de govern per aquests quatre anys són unes altres. Malgrat això, Pardo avança la voluntat d'implantar contenidors que «permetin la recollida lateral i poder treure els contenidors tipus iglú, que donen un baix rendiment».

En aquesta mateixa línia, Pardo assegura que Girona se situa entre les ciutats amb major índex de recollida selectiva comparada amb municipis de característiques similars, per bé que admet que encara queda «molta feina per fer». El salt qualitatiu més important s'ha fet amb la recollida de matèria orgànica, que ha passat de l'1% l'any 2003 al 13% del 2008. Malgrat aquesta millora important, Pardo sosté que encara pot créixer molt més. «Encara trobem molta matèria orgànica que arriba amb els residus de rebuig», detalla Pardo. Segons fonts municipals, la fracció orgànica suposa fins a un 48% de tot el volum de deixalles que es genera i, per tant, si es fes bé el reciclatge domèstic es podria assolir aquest índex. Anualment, Girona recull fins a 5.000 tones de fracció orgànica, que s'aprofita per fer compost i adob.


MÉS CURA DELS ENVASOS

Els tècnics de recollida selectiva han observat que en els contenidors d'envasos és on més materials impropis es troben. «Molta gent pensa que al contenidor groc hi va tot el plàstic, quan només hi pot anar envasos de plàstic i, per exemple, no hi poden anar joguines», informa Pardo. Els envasos suposen un 5% del total d'escombraries de Girona, la mateixa quantitat que el vidre. La recollida selectiva de paper és també de les més sensibilitzades entre la població i només en sis anys s'ha duplicat el percentatge de paper que es pot reaprofitar i reciclar. Del 6% que representava el paper per reciclar, s'ha passat al 12 per cent durant el 2008. Això sí, el 65%
continua sent de rebuig, i el tècnics municipals consideren que es podria arribar a reciclar fins al 88% dels residus que es generen si tots els ciutadans fessin la tria de materials com pertoca. Un cop passades les festes de Nadal diversos municipis gironins inicien les campanyes de recollida d'arbres. A Girona, tothom qui vulgui els pot deixar fins el proper dia 13 de gener al costat del contenidor de rebuig i una brigada especial els recollirà. A Besalú s'han repartit nou punts de recollida pel municipi i també es dóna el servei a Ripoll.

La nova planta, aviat

Un dels elements que serà clau per millorar la gestió de residus és la futura planta de triatge i tractament de residus que està previst fer a la zona de Campdorà. L'Ajuntament i l'Agència Catalana de Residus estan negociant des de fa mesos com ha de ser la aquesta nova planta i està previst presentar el projecte en els properes setmanes. Un projecte que des del seu inici ha tingut l'oposició dels veïns de la zona de Campdorà, que consideren que la presència de la depuradora i la incineradora és prou contribució al nucli com per afegir-hi també la nova planta. L'anomenat Ecoparc ha d'incorporar els sistemes més avançats de tractament. Una de les innovacions serà el sistema de metanització, pel qual es treu el gas metà, que s'acaba convertint en energia i evita que la planta desprengui males olors i molesti els veïns. La inversió per al nou parc de tractament de residus suposarà una inversió molt important a la ciutat que podria superar de molt els 90 milions d'euros.
Font: El Punt