Creen una central de compra de menjar ecològic per a centres escolars gironins

Cinc entitats i associacions han creat la central de compres Central Gironina de Productes Ecològics (CGPE), destinada als menjadors escolars de Girona i comarques. La iniciativa està inclosa en el projecte Dina'm, que reuneix tots els sectors implicats per aconseguir que les escoles que ho vulguin puguin incorporar aliments ecològics als seus menús amb preus competitius i amb un servei professional. Aquest projecte pretén ser una ampliació de la iniciativa que l'AMPA del CEIP Joan Bruguera de Girona va impulsar l'any 2006, en què va incorporar productes ecològics als menús de l'escola, amb el suport de l'Ajuntament.

El projecte Dina'm, que també preveu estendre's a altres escoles de Catalunya, és coordinat per la consultora Dinamis i inclou la CPGE, que s'encarregarà de fer d'intermediària entre productors i menjadors escolars per a la comercialització dels productes ecològics; la cooperativa El Rebost, que assessorarà les escoles que vulguin passar-se al menú ecològic; la Fundació Onyar, que donarà suport logístic a la CGPE, i l'Associació de Pagesos Ecològics de les Comarques de Girona, que adaptarà la seva producció a les necessitats dels menjadors escolars gironins, igual com l'Associació de Ramaders Ecològics

Segons van explicar representants d'aquestes associacions i entitats i de l'Ajuntament de Girona, de moment hi ha més de vint centres escolars i escoles bressol de Girona que estan interessats a oferir als escolars aquests tipus d'aliments.

El projecte es tirarà endavant de manera immediata, si bé necessita un temps perquè els centres escolars facin el procés d'adaptació, segons va explicar Germà Capdevila, un dels responsables de la central de compres. La CGPE s'instal·larà en unes naus de la Fundació Onyar de Quart, i disposarà de carn, fruita, verdures i altres productes per distribuir-los als menjadors escolars.

El projecte disposarà d'un programa informàtic que permetrà la simulació de les necessitats de consum dels diferents productes del camp. Aquestes simulacions permetran fer les previsions amb temps als productors. Aquests aliments ecològics no comportaran un increment dels rebuts de menjador que hauran de pagar els pares, segons Capdevila. Durant el primer any el projecte disposa d'una subvenció de la Generalitat, i per al segon els impulsors del projecte creuen que es podran autofinançar si tan sols tenen un centenar d'escoles que requereixin els seus productes.

Segons Oriol Costa, director del projecte i gerent de la consultora Dinamis, desenvoluparan dos processos pilot, que consistiran a recuperar els cultius tradicionals i explicar les seves qualitats nutritives més avantatjoses, i a buscar productors locals que permetin assegurar la producció per a les escoles.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, va valorar positivament la iniciativa i va remarcar que el projecte crea noves expectatives de mercat que li faciliten una certa seguretat i estabilitat. El projecte, va dir Pardo, «neix modest però amb visions molt àmplies», perquè els escolars seran conscients d'on i com es produeixen els aliments i d'on vénen les seves qualitats. «Ara hi ha la invasió dels productes transgènics, però a mesura que els escolars es conscienciïn dels aliments ecològics, la iniciativa anirà agafant cos», va afegir.

Font: El Punt