Baltasar diu que l´estalvi de Barcelona permet reduir els cabals captats del Ter



L'estalvi d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona ha permès, juntament amb un major aprofitament de les aigües del riu Llobregat, reduir els cabals que es capten cap a la capital catalana des del sistema Ter-Llobregat i, per tant, a la conca del riu que travessa les comarques gironines. Així ho afirma el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en una resposta parlamentària al diputat del Partit Popular Josep Llobet, que interrogava el Govern català sobre el compliment de la Llei de 1959 pel que fa a la regulació del transvasament del Ter cap a Barcelona.
En la seva resposta, Baltasar -que detalla que l'àrea metropolitana de Barcelona compta amb una de les dotacions d'aigua més baixes d'Europa- explica sense especificar dates, que fa uns anys era habitual que Barcelona rebés uns 220 hectòmetres cúbics a l'any -que equivalen a 7 metres cúbics per segon-, mentre que actualment, aquesta derivació d'aigua s'ha reduït per sota dels 190 hectòmetres cúbics l'any -6 metres cúbics per segon-. No obstant això, precisa el conseller que la captació d'aigua del riu Ter s'intensifica amb la sequera: "Només sota situacions de sequera extrema es recorre a la major regularitat del Ter enfront del Llobregat".
Sobre el compliment la Llei 15/1959 -l'incompliment del qual han denunciat reiteradament els regants del Baix Ter davant la possibilitat que es quedin sense aigua per regar-, el conseller de Medi Ambient explica que el decret 84/2007, el de la sequera, és "el marc normatiu que regula les mesures d'aplicació directa per economitzar l'aigua emmagatzemada en els embassaments i habilita l'administració hidràulica de Catalunya per adoptar mesures excepcionals en casos concrets, amb la finalitat de garantir les dotacions d'aigua necessàries per a usos domèstics". Tant és així, que Baltasar confirma que "mentre perduri la situació de sequera, el Decret de sequera s'aplica de forma prioritària sobre altres normatives sectorials".
Així, Francesc Baltasar explica que en condicions positives de capacitat hidràulica, els cabals desembassats del Ter des del Pasteral superen normalment els tres metres cúbics per segon. Però, davant l'actual situació excepcional de squera i a l'empara del decret de sequera, "es desembassen cabals inferiors que permeten aquesta reducció amb l'objectiu de garantir l'abastament d'aigua a la població".
Reforç del Ter i l'Onyar
El conseller també informa que s'estan impulsant actuacions que han de possibilitar el reforç dels cabals del Ter i l'Onyar que consisteix en l'aportació d'aigües subterrànies de l'aqüífer calcari de Girona -actuació declarada d'urgència per l'ACA- que consistirà en reforçar els cabals desembassats del Pasteral amb un conjunt de pous a la zona de al Cellera i Bescanó i un segon grup a l'altura de Salt i Girona, amb la qual es preveu sumar mig metre cúbic més per segon al cabal dels dos rius que passen per Girona.
Font: Diari de Girona