ICV-EUiA inclou a l'agenda del govern la creació del parc natural de les Gavarres



S.G-A.. Girona
Ara que el parc natural del Montgrí, Baix Ter i les Illes Medes està encarrilat, ICV-EUiA, que és la formació que controla el Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha inclòs a l'agenda del govern la creació del parc natural de les Gavarres. De moment no hi ha calendari; només la voluntat política d'avançar el màxim al respecte fins al final d'aquesta legislatura.

El grup parlamentari d'ICV-EUiA es va reunir ahir al centre cultural La Mercè i van anar a dinar al santuari de la Mare de Déu dels Àngels, un cim amb panoràmiques del massís de les Gavarres. L'arrossada als Àngels era l'escenificació dels ecosocialistes de la voluntat d'engegar la llarga pujada que hi ha fins a la creació del reivindicat parc natural de les Gavarres. «Per ordre de prioritats per a la protecció d'espais naturals ara toca les Gavarres, un parc que no és només Girona, sinó que afecta molts municipis i comarques», va comentar el diputat d'ICV-EUiA per Girona, Lluís Postigo, en una roda de premsa celebrada ahir a Girona, al costat de la portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats.

Postigo considera que el parc ha d'articular l'espai i la mobilitat pel territori. Per això va explicar que en una visita que la delegació parlamentària d'ICV-EUiA farà a la Diputació de Girona reclamaran la possibilitat de consultar l'estudi de viabilitat de l'anella ferroviària de les Gavarres. En ser preguntat pels periodistes, Postigo va confessar que no hi ha cap calendari sobre el nou parc natural: «Ara ens ho anotem a l'agenda política, per treballar sobre la qüestió a partir d'ara. Hem de començar els contactes amb el Departament de Medi Ambient per veure què es pot fer per al nou parc d'ara fins al final de la legislatura.» Els parlamentaris d'Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa van aprofitar la visita d'ahir a les comarques gironines per reunir-se amb el president del Consorci de les Gavarres, Josep Espadalé [vegeu la peça del costat], a la finca Camps i Armet, de Monells.

REUNIONS I VISITES


La reunió del grup parlamentari d'ICV-EUiA a Girona fa part de la política de la coalició de «sortir de la Ciutadella i visitar el territori». Així, els ecosocialistes ja han fet reunions a Tarragona, a les Terres de l'Ebre, al Bages, a Lleida... Els representants de l'esquerra verda es van reunir amb l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, amb la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, amb entitats i ONG, col·lectius d'estudiants i associacions de pares i van visitar les obres del nou Palau de la Generalitat a Girona, a l'antic hospital de Santa Caterina. També es van reunir amb la Unió de Pagesos, en relació amb temes sobre l'aigua, obres viàries i el parc natural del Montgrí. Es van reunir amb el Consorci Alba Ter per explicar el compromís d'ICV-EUiA en relació al retorn del cabal del Ter.

A més de Camats i de Postigo, a la reunió de Girona hi van assistir els diputats Jordi Miralles –secretari tercer de la mesa del Parlament–, Salvador Milà –exconseller de Medi Ambient–, Dolors Clavell, Mercè Civit, Daniel Pi, Francesc Pané, Laia Ortiz i Laura Massana.

El consorci vol el pla especial

El president del Consorci de les Gavarres –l'ens que agrupa gairebé tots els ajuntaments que integren l'espai protegit–, Josep Espadalé, ha vist positivament que es parli de la possibilitat d'un parc natural de les Gavarres. Espadalé, que pertany a ICV, ha afirmat que la prioritat a curt termini és la redacció del pla especial del massís, que n'ha de regular els usos: «Es podria començar a redactar aquest any que ve, per delimitar quina protecció ha de tenir cada espai i què s'hi pot fer.» El president ha destacat que el diàleg i el consens amb tots els sectors implicats ha de ser vital en el cas que es tiri endavant el parc, i que considera que el massís requereix una figura de gestió: «La gestió és la clau de les Gavarres, i el parc s'hauria d'encarar cap aquest sentit», ha afirmat, posant com a exemple l'explotació de les suredes o la ramaderia. Alguns diputats del grup parlamentari d'ICV-EUiA van visitar ahir les Gavarres, i Espadalé els va agrair el gest: «És bo que vinguin a conèixer l'espai», i va dir que des del Consorci tothom aspira a una figura de protecció consolidada per al massís.

Font: El Punt