Germans Sàbat: 50 anys d´un poble



La Llar de Jubilats de Germans Sàbat va ser aquest divendres passat l'escenari de la presentació del llibre sobre la història del barri: Germans Sàbat, 50 anys de poble (1958-2008). El treball recull informació sobre els cinquanta anys d'existència d'aquest barri, que manté peculiaritats que el diferencien d'altres sectors de la ciutat. El llibre recull multitud de fotografies.
Sota el títol Germans Sàbat, 50 anys de poble, Jordi Busquets (Sant Gregori 1964), Jaume Prat (Salt, 1965) i Jordi Pericot (Girona, 1957) recullen la trajectòria històrica i sociourbanística del citat barri de Girona. Els autors argumenten com Germans Sàbat, originat en un grup de 227 habitatges unifamiliars construïts pel Patronato Provincial de la Vivienda de Gerona sota l'impuls del governador civil, Luís Mazo Mendo, per afrontar la manca d'habitatge a redós del barraquisme, ha evolucionat cap a un barri residencial. Tanmateix, sense perdre el pòsit identitari. Cal destacar que és remarcat el paper proactiu dels veïns a fi de reivindicar la millora del barri, cosa que ha abocat a un sentiment d'arrelament cap a l'entorn immediat. El volum serà presentat divendres 16 de gener a la Llar de Jubilats (a dos quarts de vuit del vespre).
A proposta de l'Associació de Veïns, que cercava una publicació breu, el llibre -unes 300 pàgines i desenes de fotografies- és la continuació d'altres textos de recerca sobre el barri. Entre d'altres, signats per Josep Palou i Josep Iglesias. En referència al contingut, els autors han considerat oportú proposar la conjugació d'uns capítols cronòlogics -l'avantprojecte, la inauguració oficial (12 d'agost de 1958)...-; d'altres temàtics, en què queda plasmada la funció de persones i associacions en la dinàmica de la vida del barri: metges, mestres, entitats esportives, l'Església...; i d'altres que relacionen les dues accepcions anteriors. Com a exemple, el capítol dedicat a la modernització del barri o com és el Germans Sàbat d'inici del segle XXI. La metodologia en fonts informatives ha estat coral. Des de les documentals (Arxiu Històric de Girona) i hemeroteca als testimonis orals.

Identitat
A propòsit de la situació geogràfica -equidistant de Girona (amb relacions comercials, laborals i personals) i Sant Gregori (primera dependència administrativa)- i origen del barri, els autors de la recerca subratllen l'alta identificació territorial, predominant fins a la dècada dels 80-90 del segle XX. És el sentiment de ser de Germans Sàbat "per sobre de tot": "Ni de Sant Gregori, ni Girona, ni, gairebé, dels pobles i ciutats d'on eren originaris". Germans Sàbat, 50 anys de poble forma part d'un projecte a fi de recuperar la memòria històrica del barri. A tall d'exemple, el propòsit és que els veïns que no hagin pogut participar en l'edició del volum puguin aportar nou material. Els autors raonen que el llibre obre nous camps d'investigació, com ara la immigració o el barraquisme.


Història d'un barri de girona, i la seva gent El llibre explica la trajectòria d'una divisió territorial des de la historia, l'urbanisme i la sociologia. Les imatges antigues procedeixen de fons particularsImatge d'uns habitatges situats darrere la plaça.El pont de Germans Sàbat.Una botiga de queviures de la plaça. Alumnes amb la mestra Margarita Díaz.El primer equip de la Unió Esportiva Sàbat. El pou, que també és mostrat en la imatge número 1, és el símbol del barri (Foto Jordi S. Carrera). Els primers residents, amb els fills i néts, reunits amb motiu del cinquantè aniversari (Foto Jordi S. Carrera).
Font: Diari de Girona (JOAQUIM BOHIGAS)