La Generalitat convertirà les Gavarres en Parc Natural

El conseller del Departament de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va concretar durant la sessió parlamentària d'ahir que la Generalitat té intencions de convertir l'espai protegit de les Gavarres en Parc Natural. Segons les previsions del Govern, serà durant aquest any quan s'iniciaran els treballs previs necessaris per procedir a la redacció de l'avantprojecte de declaració del citat espai.
Aquestes afirmacions de Baltasar responien a la pregunta del diputat d'ICV-EUA, Lluís Postigo, en la qual demanava informació concreta sobre les actuacions programades a curt termini pel Govern a les comarques gironines i, concretament, respecte als "espais emblemàtics" de les Gavarres.
La intervenció de Postigo va emmarcar-se en qüestions mediambientals partint del nou context de normalitat dels recursos hídrics en el territori gironí, després que la Generalitat aixequés el drecret de Sequera a les conques que encara estaven en fase d'excepcionalitat: conca de la Muga, de cap de Creus i Costa Nord.
Respecte a l'espai natural de les Gavarres, Postigo va recordar que aquesta ha estat una zona sobre la qual des del mateix territori i algunes institucions s'ha reclamat en diverses ocasions "avançar en la protecció d'uns espais emblemàtics i en la seva posada en valor".


Actuacions prèvies
En aquest sentit, Postigo va proposar al conseller algunes actuacions realitzables a curt termini per millorar el territori, com són "la redacció d'un Pla especial, la cessió de la finca de Can Vilallonga" entre d'altres. Segons el diputat d'ICV-EUA, aquests haurien de ser "passos previs i necessaris" per poder declarar en el futur aquest espai Parc Natural, un objectiu que hauria de ser "prioritari" per al Govern.
Per la seva banda, Baltasar va destacar que tot i que existeix i és vigent un Pla Especial de Delimitació que, precisament, inclou normes de protecció i gestió de l'espai des del 2006, la intenció del Departament és "fer un pas més" vers aquest espai protegit i convertir-lo en el futur en un Parc Natural. D'aquesta manera, segons va esmentar el conseller durant la seva intervenció, "s'avançarà en la línia de la demanda que fa el Consorci de les Gavarres".