Una caldera de biomassa al CEIP Vila-Roja permetrà estalviar 5.500 d´euros a l’any

El CEIP Vila-Roja de Girona disposa aquest curs d'una caldera de biomassa que funciona cremant fusta de mobles abandonats i de restes de poda d'arbres. El mal estat de la caldera de gasoil de l'escola de Vila-roja ha permès a l'Ajuntament de Girona la implantació d'una caldera de biomassa al centre. Ubicar la caldera ha costat uns 100.000 euros.

La caldera tal com va explicar ahir el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha substituït una caldera de gasoil que suposava un cost anual de 8.500 euros. Per contra, amb biomassa, el cost serà de 2.500 euros. Cada any, doncs, se n'estalviaran 5.500.

El regidor de Medi Ambient, va explicar la voluntat «d'avançar en l'ús d'energies renovables com assenyala el pla energètic». En aquesta línia, Pardo també va ressaltar que en les primeres setmanes de proves s'ha estat utilitzant restes forestals per al funcionament de la calefacció, però avança la voluntat del consistori «d'utilitzar part de les restes de la poda urbana que fem als arbres i de la recollida de mobles voluminosos», es preveu cremar, cada any, unes catorze tones

És la primera que hi ha en els centres escolars de Girona i segueix les línies estratègiques del Pla Energètic de Girona. El regidor va explicar que aquest tipus de caldera s'anirà implantant a mesura que s'hi pugui anar invertint. També va explicar que a més del benefici econòmic, també hi ha un menor perjudici ambiental, ja que pràcticament no produeix emissions de CO2 a l'atmosfera

El director de l'escola, Cristóbal Sánchez, va dir: «En aquestes primeres tres o quatre setmanes fem una valoració positiva» d'aquest tipus de calefacció, que, segons els tècnics, és de les primeres experiències en centres educatius de les comarques gironines. En aquesta línia, la regidora d'Educació, Núria Terés, considera que a part dels beneficis mediambientals que pot representar el nou sistema de calefacció cal destacar «el seu valor pedagògic».

Terés es mostra convençuda que l'aposta per la caldera de biomassa «suposa un projecte educatiu de qualitat de portes endins, però al mateix temps de portes enfora». Des de l'àrea d'Educació es pretén que la caldera de biomassa permeti a escoles de tota la ciutat visitar el barri i el centre educatiu de Vila-roja per veure'n el funcionament. Els alumnes de sisè van explicar ahir a classe quin és el funcionament de la calefacció de biomassa i quins materials es poden utilitzar.