Per un millor finançament dels municipis

A instancies del Grup Municipal d’ICV-EUiA, els cinc grups amb representació a l’ajuntament de Girona, aprovaran en el ple de dimarts una moció en què es reclama un millor finançament dels municipis.

La moció critica la congelació de les partides que l’estat farà arribar als consistoris el 2009 i assegura que “no es pot acceptar que l’única resposta de l’Estat a la situació de crisi sigui abocar els ajuntaments a reduir les seves prestacions”.

L’Ajuntament recorda que els municipis donen molt serveis als ciutadans i reclama canvis en el finançament.

Els grups municipals proposen l’adopció dels següents acords per part del ple municipal:

PRIMER: Manifestar el rebuig del Ple municipal a la congelació de transferències de l’Estat als ens locals, prevista al projecte de Pressupostos Generals de l’Estat pel 2009.

SEGON: Instar al Govern de l’Estat a que modifiqui aquestes previsions i inclogui en la proposta definitiva dels PGE un increment de transferències als Ajuntaments similar a la dels darrers anys i, en cap cas, inferior a l’increment de l’IPC interanual previst, per tal de que els Ajuntaments puguin fer front a les noves necessitats de la ciutadania generades per la profunda crisi econòmica.

TERCER: Instar al Govern de l’Estat a la urgent modificació de la Llei General d’Estabilitat Pressupostària (LLGEP) de manera que es permeti major nivell d’endeutament, per tal d’afrontar les Inversions previstes, en aquells ajuntaments que tinguin capacitat financera d’assumir-ho per mantenir uns nivells d’endeutaments actuals per sota del màxim previst a la normativa. Mentre aquesta modificació no sigui aprovada, proposem que el Govern de l’Estat aprovi la suspensió de la LLGEP.

QUART: Adherir-se a la petició conjunta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), al Govern de l’Estat, de la creació d’un fons específic que permeti retornar l’IVA pagat per les Inversions efectuades pels Ajuntaments, amb l’obligatorietat de reinvertir-los en noves inversions als seus municipis.

CINQUÈ: Demanar que els lliuraments a compte als ajuntaments es facin amb el mateix criteri que a les comunitats autònomes, és a dir, que se'ls apliqui el 98% del que els correspon en comptes del 95% com fins ara.

SISÈ: Traslladar els presents acords al Govern de l’Estat, al Congrés de Diputats i Diputades, als Grups Parlamentaris del Congrés, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques.