Milers de persones marxen a Barcelona contra les retallades d'ocupació


Milers de treballadors de Nissan, Frigo, Seat, Pirelli, Delphi i Tyco han protestat contra els ERE presentats per aquestes empreses

Milers de treballadors -10.000 segons la Guàrdia Urbana i 40.000 segons els sindicats- afectats per Expedients de Regulació d'Ocupació (*ERE) s'han manifestat avui pel centre de Barcelona en defensa de l'ocupació i de la indústria a Catalunya.

Torraspapel anuncia el tancament de la seva planta de Sarrià deTer

La marxa, una de les més multitudinàries que s'han celebrat a Barcelona en els últims anys, ha estat convocada pels sindicats CCOO i UGT, amb el suport d’USOC, en solidaritat amb els milers de catalans que han perdut els seus llocs de treball en els últims mesos.

De fet, la majoria dels assistents a la protesta han estat treballadors afectats per expedients de regulació, tant de grans empreses, com Nissan, Pirelli, Tyco, Delphi, Seat o Frigo, com d'altres companyies més petites que han acomiadat a part o a la totalitat de les seves plantilles coincidint amb l'actual crisi econòmica, com és el cas de Ceràmiques Sugrañes, Levesta, Monvial o Aconda.

La manifestació, a la qual han assistit nombrosos dirigents polítics, entre ells Joan Ferran (PSC), Joan Ridao (ERC) o Jordi Miralles (ICV-EUiA), ha transcorregut sense incidents des de la confluència del passeig de Gracia i la ronda de Sant Pere fins a la plaça de la Catedral, on ha finalitzat amb els discursos dels líders de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Coscubiela i Josep Maria Álvarez, respectivament.

Coscubiela ha assenyalat que aquesta mobilització s'ha convocat en defensa de tots els treballadors que han perdut les seves ocupacions o que estan amenaçats per un ERE, però també per a advertir als empresaris "oportunistes" que el moviment sindical no acceptarà que s'aprofiti la crisi per a portar a terme processos de reestructuració injustificats. "També és un toc d'atenció als governs espanyol i català, perquè passin dels gestos a les accions concretes i impulsin una política industrial més activa, que permeti que la indústria segueixi sent el factor clau de l'economia catalana", ha indicat Coscubiela.

Ambdós sindicats han destacat que el cas de Nissan, que ha anunciat un ERE per a 1.680 empleats de Barcelona, s'ha convertit en un "icona" de la lluita pels llocs de treball i la defensa de la indústria.

Els sindicats han llançat un clar advertiment a la Generalitat: "Si s'aprova un sol expedient sense les condicions que marca la llei", el Govern autonòmic, competent en tema laboral, tindrà "una resposta contundent" del sindicalisme català.