Sí a un pavelló fora de la Devesa




En Europa hi ha una llarga tradició de governs on diferents grups politics s’han posat d’acord per portar endavant una determinada línea política amb uns mínims comuns denominadors. En el nostre país sembla que costa el veure amb normalitat aquesta realitat. Aquest tipus de fórmula de govern no vol dir que els diferents grups pensin de forma homogènia, sinó que arriben a uns acords per tirar endavant uns projectes concrets. A Girona el Pla de Mandat 2007-2011 explicita aquells temes i projectes sobre els que els tres partits de l’actual govern de forma responsable i solidària van arribar a un acord. Fora d’aquest mandat cada grup manté els seus matisos i diferències que s’han de negociar en cada moment.

Un dels punts on el grup municipal d’ICV-EUiA manté una posició pròpia és en el pavelló de la Devesa.

A Girona ens queden dos parcs urbans, el del Migdia i La Devesa. No cal recordar les passades politiques depredadores d’espais verds, basades en una idea de ciutat com un continu d’asfalt i ciment, on el verd no és res més que una molèstia o una excentricitat.

Dins la nostra visió estratègica de ciutat, creiem de cabdal importància el manteniment d’aquest espai.

Com ja hem dit en diferents ocasions, qui plantegi la dicotomia en forma de pavelló o parc s’equivoca. La ciutat necessita un pavelló esportiu però sense perdre ni un metre més d’espai verd no urbanitzat. No hi ha una prioritat per damunt de l’altra. El parc de la Devesa ha d’esdevenir, per la seva dimensió, la zona verda de referència a la ciutat. El pavelló ha d’ubicar-se en un espai alternatiu més òptim per a la urbanització. Des d’ICV-EUiA hem proposat ubicar-lo a l’altra banda del riu, al costat dret del pavelló de Fontajau, un espai asfaltat amb molta pendent que és perfectament prescindible i no resta del verd urbà sinó de l’asfalt i dels cotxes.

Aquesta posició no és nova sinó que el grup municipal la ha mantingut en les diferents discussions que s’han plantejat sobre aquest tema. La nostra oposició a la construcció d’un pavelló esportiu dins de l’espai de la Devesa està fundada en la nostra idea de ciutat: una Girona que pugui continuar gaudint d’un espai verd consolidat i cohesionat, en la mateixa línea d’altres capitals europees.