ICV-EUiA presenta una esmena a la Llei de mesures fiscals i financeres per prohibir la distribució gratuïta de les bosses de plàstic de nanses

El portaveu adjunt del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Daniel Pi, afirma que “es tracta d’un gran avanç per reduir el consum de bosses de plàstic amb nanses”
El portaveu adjunt del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Daniel Pi, ha presentat avui en roda de premsa una esmena a la Llei de mesures fiscals i financeres que prohibeix la distribució gratuïta de bosses de plàstic amb nanses als comerços i als supermercats. “Hem presentat l’esmena amb el principal objectiu d’aconseguir reduir el 30% del consum de les bosses de plàstic amb nanses pel 2009 i el 50% el 2012, tal com estableix el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya”, ha explicat Pi.

L’esmena presentada amb el text de “com a mesura de prevenció de generació de residus, no es poden distribuir gratuïtament bosses de plàstic amb nanses al consumidor final. En cas que es distribueixin, caldrà diferenciar el seu cost del preu de la resta de productes adquirits” pretén -ha remarcat Pi- “fer un pas més enllà en la reducció del consum de les bosses de plàstic”.La seva finalitat és conscienciar i sensibilitzar de forma efectiva a la ciutadania sobre la necessitat de fer un ús sostenible de la bossa. És una mesura de prevenció de residus”.
De la mateixa manera, el portaveu adjunt a posat de manifest que “es tracta d’una mesura que si s’aprova, s’implementarà a tots els comerços de Catalunya i que és pionera a l’Estat Espanyol”, Pi alhora que ha dit que “és una bona eina que permetrà avançar i anar més enllà dels acords voluntaris que ja tenen alguns establiments amb l’Agència Catalana de Residus”.
En aquest sentit, el diputat ha recordat que actualment ja hi ha cadenes de supermercats que ho estan aplicant voluntàriament, ja sigui descomptant del preu final les bosses, ja sigui fent pagar per obtenir-les. “El que ve a dir l’esmena és que a partir d’ara serà obligatori”, ha destacat. Així, tal com es desprèn del text de l’esmena, Pi ha dit que “busquem que el comerç hagi de fer evident el preu diferenciat de la bossa de plàstic i, per tant, sigui un producte més. Que el consumidor la pagui si se l’emporta, i no la pagui si no se l’enduu”.

Finalment, Pi ha explicat que s’introduirà una disposició reguladora de la distribució de bossa de plàstic de nanses mitjançant la Llei d’Acompanyament per al 2009, com a mesura addicional al marc convencional que promou l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge.