ICV i EUiA es postulen com a garantia perquè els rics segueixin pagant l'impost de successions

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat avui que la seva formació política s'assegurarà que no es suprimeixi l'impost de successions. "ICV serà garantia perquè els més rics segueixin pagant aquest impost, la prioritat no pot ser eliminar l'impost de successions", ha dit Herrera alhora que ha acusat CiU de tenir com a prioritat eliminar aquest impost per als rics. El secretari general ecosocialista ha recordat que aquest any l'impost de successions implicarà un ingrés de 900 milions d'euros per a la Generalitat i que la federació nacionalista en volia suprimir 700 milions en la seva darrera proposta que va entrar en el Parlament de Catalunya.

En aquest sentit Herrera ha dit estar "preocupat" per les intencions de CiU i "perquè hi hagi algú que el vulgui acompanyar", en referència a ERC. Herrera ha demanat als republicans que "no obrin la porta a allò que pretén CiU, eliminar l'impost de successions pels rics" al mateix temps que ha indicat que la prioritat per la seva formació política "en context de crisi és que cal multiplicar els recursos per polítiques socials". Per Herrera un pacte entre els nacionalistes i els republicans en aquesta qüestió significaria "un distanciament amb el compromís social".

Per la seva part el coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, ha lamentat avui en roda de premsa que “un tema rellevant com la política fiscal s´estigui focalitzant interessadament en l´impost de successions i donacions”. Així, Miralles ha dit que “seria bo conèixer l´opinió d´algunes forces polítiques i organitzacions socials respecte a destinar més recursos a fer front al frau fiscal, a combatre l´economia submergida, a gravar més les rendes del capital que tenen un màxim del 18%, a modificar la legislació respecte les SICAV que només tributen fins l´1%, a incrementar en 10 punts els impostos que paguen els esportistes d´elit que ara tenen el màxim en el 24%, a incrementar l´IVA dels productes de luxe, a retirar del mercat els bitllets de 500 euros l´any 2011, o a acabar amb els paradisos fiscals”.

Miralles ha volgut deixar clares tres coses respecte a l´impost de successions: “No s´eliminarà en aquesta legislatura, com afirmen CiU i la presidenta del PPC la coalició ICV-EUiA el mantindrem en el nostre programa -i ha argumentat que les societats modernes i democràtiques per avançar amb polítiques de benestar social bases els impostos en el de l´IRPF, el de patrimoni i el de successions i donacions-. I la dreta el que vol és eliminar aquest impost, per això enreda i confon”, ha sentenciat, el coordinador general d´EUiA i diputat.