Girona se suma al clam mundial contra el canvi climàtic



En plenes Fires de Sant Narcís, la ciutat de Girona s'ha sumat al clam mundial contra el canvi climàtic dintre la campanya internacional 350.org, que aquest dissabte preveu un total de 4.641 accions en 172 països d'arreu del món en el marc del Dia Mundial d'Acció Climàtica. El parc de les Ribes del Ter ha estat l'escenari escollit per instal·lar una sèrie d'estands on s'han mostrat al visitant tot un seguit d'innovacions per lluitar contra les emissions de CO2 i el temut efecte hivernacle: demostracions de vehicles elèctrics, cuines solars, il·luminació de baix consum o construcció de joguines amb material de rebuig. Una fotografia de conjunt amb el lema 'Per sota de 350' ha servit per tancar l'acte.

'Aquesta xifra de 350 correspon a la barrera de parts per milió de concentració de CO2 que els científics recomanen no sobrepassar', ha explicat el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo. 'En aquests moments estem a 387 i, per tant, s'ha superat aquesta barrera de seguretat que hauria de mantenir a ratlla l'escalfament global del planeta', ha avisat Pardo, que ha assenyalat que la campanya internacional 350.org té com a objectiu fer arribar un missatge de la ciutadania als dirigents que participaran a la conferència de Nacions Unides sobre l'escalfament global que es farà el proper mes de desembre a Copenhaguen.

'El famós acord de Kyoto fixava uns objectius de reducció de gasos d'efecte hivernacle fins al 2012 i a Copenhaguen es decidirà el camí a seguir en el període 2012-2020', ha puntualitzat el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, que ha lamentat que molts països del món, inclòs l'Estat espanyol, han incomplert la reducció de gasos hivernacle. 'Aquests anys que venen hem de baixar de la barrera de les 350 parts per milió de concentració de CO2 i tornar a un escenari més segur', ha afirmat Pardo, que ha assegurat que la lluita contra l'escalfament global i el canvi climàtic ha de començar a casa.

'El canvi climàtic només el podrem atenuar amb els petits gestos i l'esforç individual que cadascú pot fer a casa seva', ha reiterat el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat. 'Es tracta de reduir la temperatura de la calefacció, posar il·luminació de baix consum o de moure's de manera diferent, utilitzant el cotxe el mínim possible i fent servir el transport públic o la bicicleta per desplaçar-se', ha enumerat Pardo. 'Només així aconseguirem realment rebaixar les emissions de CO2 i posar-les en un llindar que no estalviarà les conseqüències d'un canvi climàtic imparable però sí que evitarà que vagi a més', ha finalitzat el regidor gironí.

Un dels productes que han tingut més èxit entre els visitants han estat les cuines solars, que amb l'ajuda d'un sol radiant han aconseguit des de coure salsitxes fins a escalfar cafè. 'Aquí presentem dos mètodes de cocció. Un és a través de la parabòlica que el que fa és concentrar tota la llum a la superfície i dirigir-la en un punt focal', ha comentat Pep Cumplido, responsable de l'estand. 'Això provoca un augment de la temperatura en aquella zona i és com foc. Seria com cuinar als fogons de casa però a través de la llum del sol', ha explicat Cumplido. 'I la segona opció és com un forn tradicional. Es va escalfant a través de l'efecte hivernacle i és com un cotxe quan el deixem al sol', ha comentat el responsable de l'estand de forns solars.

'La temperatura va augmentant fins que els productes es couen a dins', ha afegit Cumplido, que ha explicat que els preus dels forns solars varien dels 200 als 300 euros i que ja tenen gran acceptació arreu de Catalunya. 'Aquests forns són de gran utilitat en països del tercer món on la desforestació i la falta de mitjans dificulten la cocció d'aliments. Allí l'únic que tenen és un sol de gran potència i els forns solars són una bona manera d'aprofitar-lo', ha finalitzat Cumplido.