Canviaran els llums del pont de Fontajau de Girona per disminuir la contaminació lumínica sobre el Ter


L'Ajuntament de Girona preveu canviar els característics llums del pont de Fontajau per adequar-los a la nova normativa lumínica i posar fi a la contaminació per excés de llum que generen en l'actualitat. Es dóna el cas que el pont sobre el Ter es considera una zona d'alta protecció. L'actuació és prioritària i es vol executar en els mesos vinents, perquè els fanals rodons actuals són un dels punts de més contaminació lumínica ja que emeten la llum directament cap al cel, i ara es vol corregir.

Un estudi del consistori va identificar el pont de Fontajau com un dels punts amb més contaminació lumínica de Girona, un fet especialment greu perquè es tracta d'un pont sobre el riu Ter, considerat una de les zones de més alta protecció i que formen part de la Xarxa Natura 2000. Per això el consistori va fixar com a prioritat canviar els llums d'aquest pont per reduir la contaminació lumínica que generen.

En una primera convocatòria, el concurs per canviar els fanals ha estat declarat desert. Malgrat això, el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, garanteix que l'equip de govern «manté com a prioritat l'actuació» després que s'aprovés l'ordenança de contaminació lumínica. Pardo admet que el pont de Fontajau «és el primer focus de lluminositat de la ciutat i és el punt més preocupant». El canvi hauria de consistir en llums situats a poca altura o a terra mateix de la calçada per garantir visibilitat als vehicles sense alterar l'ecosistema del curs fluvial i el seu entorn.

L'equip de govern està obert a les propostes que facin les empreses, i fins i tot es preveu la possibilitat d'adaptar els fanals actuals al compliment de la normativa.

Sembla clar, però, que caldrà canviar els fanals rodons, que emeten la llum directament cap al cel. De fet, una vista aèria nocturna de la ciutat fa del pont de Fontajau el principal punt visible de la ciutat de Girona per la seva gran emissió de llum.

Més actuacions

En l'estudi previ a l'ordenança s'afirmava que el 70% dels carrers de Girona estaven fora de la normativa i es proposaven mesures diverses per corregir aquesta situació. La situació de crisi econòmica suposarà que s'allarguin les mesures que han de reduir la contaminació lumínica a la ciutat. L'equip de govern defensa que des de fa anys el consistori ha anat adaptant carrers i aprofitant les reurbanitzacions d'alguns sectors per canviar els fanals perquè compleixin les prerrogatives que preveu la llei aprovada per la Generalitat l'any 2001 per lluitar contra la contaminació lumínica. El canvi de bombetes i de potències es preveu anar aplicant progressivament. Una de les mesures que s'havien posat sobre la taula és la possibilitat d'implantar un sistema que reduís el flux de llum de matinada. Des de l'àrea de Medi Ambient s'afirmava que a altes hores de la matinada no era necessari mantenir la mateixa llum que al vespre o a primeres hores de la nit, quan encara hi ha molt circulació. Una de les necessitats d'aquest pla és la conscienciació de la ciutadania i la voluntat de trencar un dels tòpics que defensen que «com més llum millor». L'objectiu és arribar a un equilibri que garanteixi la il·luminació de la via pública sense que això comporti la projecció de llum cap al cel i la consegüent contaminació lumínica que ara el consistori vol controlar i eradica en la mesura que pugui

Font: Dani Vila/Punt