L'Ajuntament de Girona preveu canviar els característics llums del pont de Fontajau per adequar-los a la nova normativa lumínica i posar fi a la contaminació per excés de llum que generen en l'actualitat. Es dóna el cas que el pont sobre el Ter es considera una zona d'alta protecció. L'actuació és prioritària i es vol executar en els mesos vinents, perquè els fanals rodons actuals són un dels punts de més contaminació lumínica ja que emeten la llum directament cap al cel, i ara es vol corregir.
Un estudi del consistori va identificar el pont de Fontajau com un dels punts amb més contaminació lumínica de Girona, un fet especialment greu perquè es tracta d'un pont sobre el riu Ter, considerat una de les zones de més alta protecció i que formen part de la Xarxa Natura 2000. Per això el consistori va fixar com a prioritat canviar els llums d'aquest pont per reduir la contaminació lumínica que generen.
En una primera convocatòria, el concurs per canviar els fanals ha estat declarat desert. Malgrat això, el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, garanteix que l'equip de govern «manté com a prioritat l'actuació» després que s'aprovés l'ordenança de contaminació lumínica. Pardo admet que el pont de Fontajau «és el primer focus de lluminositat de la ciutat i és el punt més preocupant». El canvi hauria de consistir en llums situats a poca altura o a terra mateix de la calçada per garantir visibilitat als vehicles sense alterar l'ecosistema del curs fluvial i el seu entorn.
L'equip de govern està obert a les propostes que facin les empreses, i fins i tot es preveu la possibilitat d'adaptar els fanals actuals al compliment de la normativa.
Sembla clar, però, que caldrà canviar els fanals rodons, que emeten la llum directament cap al cel. De fet, una vista aèria nocturna de la ciutat fa del pont de Fontajau el principal punt visible de la ciutat de Girona per la seva gran emissió de llum.
Més actuacions
Font: Dani Vila/Punt